Proef met 'vrijwillige vuurwerkvrije zones'

ALMERE • Do 11 oktober 2018 | 0:22 • Donderdag 11 oktober 2018 | 0:22

Almere houdt dit jaar een proef met 'vrijwillige vuurwerkvrije zones'. Dat houdt in dat burgers onderling afspreken dat er in hun buurt of straat tijdens de jaarwisseling geen rotjes of vuurpijlen afgestoken mogen worden.

De gemeente Almere faciliteert de proef door borden en posters te verstrekken aan bewoners die mee willen doen. Daarmee kunnen ze zelf duidelijk maken dat hun straat of buurt vuurwerkvrij is. In Den Haag en Enschede is er vorig jaar al mee geëxperimenteerd en dat bleek een succes.

De bedoeling is dat in de vrijwillige vuurwerkvrije zones, de buurtbewoners elkaar aanspreken als er toch nog geknald wordt. Dat is anders bij aangewezen verplichte vuurwerkvrije zones. Daar handhaaft de politie als er toch vuurwerk afgestoken wordt.

'Goede eerste stap'
GroenLinks in Almere pleit al jaren voor een vuurwerkverbod en vindt de proef in ieder geval een stap in de goede richting. "Maar met deze pilot legt de overheid wel de verantwoordelijkheid bij de burgers", zegt raadslid Jessica Kips, "Er wordt niet echt iets afgedwongen.

Kips vindt het wel positief dat burgers met de pilot meer invloed hebben op hun eigen woonomgeving en samen kunnen bepalen of er vuurwerk wordt afgestoken tijdens de jaarwisseling. "Maar het is nog afwachten hoe groot de respons zal zijn." Volgens Kips willen steeds meer mensen dat er tijdens de jaarwisseling niet geknald wordt in hun buurt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel