Problemen bij ontwikkeling Oosterwold

ALMERE • Zo 14 oktober 2018 | 16:24 • Zondag 14 oktober 2018 | 16:24

Er zijn problemen in de nieuwe wijk van Almere, Oosterwold. De bewoners moeten in die wijk zoveel mogelijk zelf regelen, maar de gemeente ontdekt nu dat dit niet helemaal werkt. Het idee is dat bewoners verantwoordelijk zijn voor de bouw van hun eigen huis, maar ook voor de aanleg van wegen en bijvoorbeeld het zuiveren van het toiletwater. Er zijn veel minder bouwregels dan in andere wijken.

De grondprijs is laag omdat de bewoners veel zelf moeten doen. Het concept spreekt aan en de verkoop gaat snel. Maar nu wordt het de gemeente duidelijk dat het niet mogelijk is om zo veel uit handen te geven, en zaken op hun beloop te laten. Zo moet er een basisschool komen, waar de gemeente geen rekening mee heeft gehouden. Ook blijkt de gemeente wettelijk verantwoordelijk te zijn voor de wegen die van de bewoners zijn.

Buren controleren elkaar niet
De weinige regels die er zijn, moeten wel gecontroleerd worden. De gemeente had bedacht dat buren elkaar kunnen controleren en bij overtredingen de gemeente zouden inschakelen. Maar de bewoners zijn dat niet van plan en de gemeente denkt nu ook dat dit niet de beste methode is. Hoe het dan wel moet, is onduidelijk.

Problemen in kaart
Het college van burgemeester en wethouders heeft de problemen in kaart gebracht en een brief aan de gemeenteraad gestuurd. De verantwoordelijk wethouder wil eerst met de gemeenteraad praten voor ze Omroep Flevoland uitleg geeft over de problemen. Daarom hebben wij enkele problemen voorgelegd aan één van de eerste bewoners van Oosterwold, Frank Meijers.

"Oosterwold moedig project"

Wat vindt u van de brief?

Probleem 1: Wegen
Waar ligt de verantwoordelijkheid voor de wegen?

Probleem 2: Afval
Hoe moet er omgegaan worden met afvalinzameling?

Probleem 3: Voorzieningen
Er is geen plan voor voorzieningen?

Probleem 4: Handhaven
Wie moet er in de wijk de regels handhaven?

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel