Rechter legt aanleg vangweide Oostvaardersplassen stil

FLEVOLAND • Do 18 oktober 2018 | 18:59 • Donderdag 18 oktober 2018 | 18:59

De rechter heeft de aanleg van een vangweide voor konikpaarden in de Oostvaardersplassen stilgelegd. Staatsbosbeheer was daar maandag mee begonnen, maar moet nu dus stoppen.

Dierbaar Flevoland
De stichting Dierbaar Flevoland had de rechter gevraagd de werkzaamheden stil te leggen. Dit verzoek is door de rechtbank gehonoreerd. Volgens Dierbaar Flevoland verstoort de aanleg van de vangweide de beesten in het gebied, omdat er met grote machines en materiaal wordt gewerkt. Ook is er volgens de stichting geen onderzoek gedaan voordat de gemeente Lelystad de vergunningen verleende, terwijl dat wel had gemoeten.

Vangweide lost niets op
Hoewel het stopzetten van de werkzaamheden een tijdelijke maatregel is, hoopt Dierbaar Flevoland dat de vangweide er definitief niet komt. Volgens de stichting wordt met de weide niets opgelost, en moeten de problemen in het natuurgebied op andere manieren worden opgelost.

Het idee achter de vangweide
In de vangweide, ten zuiden van de Praambult, moeten begin volgend jaar zo'n 180 konikpaarden worden gevangen. Die dieren worden daarna verhuisd naar een ander gebied. De provincie volgt daarmee de lijn van het rapport van de commissie Van Geel. Die adviseert om het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen drastisch terug te brengen. Het vangen en verhuizen van paarden is een van de manieren om dat te realiseren.

Rechtszaak komende week
Volgende week donderdag beoordeelt de rechtbank of Staatsbosbeheer wel of niet verder mag gaan met de aanleg van de vangweide. In afwachting daarvan zijn de werkzaamheden dus voorlopig stilgelegd. In een reactie laten de provincie en Staatsbosbeheer weten de rechtspraak te respecteren en de inhoudelijke behandeling van de zaak af te wachten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel