Zorgen over plannen voor meer stroom door hoogspanningskabels

ALMERE • Do 18 oktober 2018 | 23:51 • Donderdag 18 oktober 2018 | 23:51

Almeerders die wonen in de buurt van hoogspanningsmasten maken zich zorgen over nieuwe plannen van netbeheerder Tennet. De hoogspanningskabels tussen Lelystad en Diemen moeten meer stroom kunnen vervoeren. TenneT wil de transportcapaciteit van de kabels daarom verhogen. Omwonenden werden donderdagavond in Hotel Van der Valk geïnformeerd.

Volgens TenneT moet de transportcapaciteit omhoog omdat de productie van duurzame energie zoals windenergie en zonne-energie veel meer pieken en dalen kent. Dat betekent dat de draden in de masten daarvoor geschikt moeten zijn.

Bezoekers van de informatieavond zijn vooral bezorgd over hun gezondheid. De magnetische straling die van hoogspanningskabels komt zou slecht zijn voor de gezondheid. Bewoners vrezen dat een verhoging van de transportcapaciteit leidt tot meer straling. Volgens TenneT worden er maatregelen getroffen om de magnetische straling tegen gaan.

De omwonenden konden tijdens de bijeenkomst hun bezwaren kenbaar maken en een zienswijze indienen. TenneT moet die inbreng meenemen in het opstellen van een milieueffectrapportage. Daarin worden de milieueffecten van een voorgenomen project in kaart gebracht.

Omwonenden kunnen nog tot 15 november reageren op de uitbreiding van de transportcapaciteit. Volgens TenneT kan het werk dan naar verwachting in 2020 starten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel