Zweden veroordeelt Urker tot 5 jaar cel voor drugssmokkel

URK • Vr 19 oktober 2018 | 12:45 • Vrijdag 19 oktober 2018 | 12:45

De 23-jarige Piet K. uit Urk is door een rechtbank in Zweden veroordeeld tot 5 jaar cel vanwege drugssmokkel. K. werd in maart opgepakt toen hij samen met zijn 21-jarige broer over de Sontbrug van Denemarken naar Zweden reed.

Ze vertelden aan douaniers dat ze onderweg waren naar Noorwegen om te skiën, maar de douane vertrouwde de zaak niet. In een verborgen compartiment in hun busje werd door een drugshond 49 kilo cannabis aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat de vingerafdrukken van K. op de verpakking van de drugs zaten.

Doodsbedreiging
Tijdens de rechtszaak in Zweden heeft K. aangegeven dat hij onder druk stond om de drugs naar Noorwegen te vervoeren. Hij vertelde een lening te hebben gekregen van een bekende, als investering voor zijn visserijbedrijf.

K. raakte het geld kwijt in het casino en kon de lening niet terugbetalen. Vervolgens kreeg hij te maken met doodsbedreigingen van degene die de lening had verschaft. Als alternatief kreeg hij de mogelijkheid om drugs naar Noorwegen te smokkelen. Hij zag geen andere uitweg en accepteerde de opdracht.

Alleen gehandeld
Na de bekentenis van de 23-jarige Urker, werd zijn 21-jarige broer onlangs vrijgelaten. Hij wordt niet meer verdacht van betrokkenheid. K. heeft benadrukt dat zijn broer niks van de smokkel af wist.

De 5 jaar cel moet K. in principe in Zweden uitzitten. Hij kan echter een verzoek indienen om overgeplaatst te worden naar een Nederlandse gevangenis. Als hij Zweden eenmaal heeft verlaten mag hij tot 2028 niet meer terugkeren in het land, zo bepaalde de rechtbank.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel