Zorgaanbieder daagt gemeente voor de rechter

ALMERE • Di 6 november 2018 | 14:09 • Dinsdag 6 november 2018 | 14:09

Zorgaanbieder Alphatrots wil dat de rechter zich uitspreekt in een hoogoplopend conflict met de gemeente Almere. Alphatrots is al jaren één van de aanbieders van huishoudelijke hulp in Almere, maar met ingang van volgend jaar houdt dat op. Alphatrots wil graag verder met de hulp aan zijn 250 cliënten in Almere, maar de gemeente zou dat onmogelijk maken.

Het conflict draait om de aanbestedingsprocedure. Almere nodigt dan alle geïnteresseerde partijen uit om in te schrijven op het aanbieden van onder meer huishoudelijke hulp aan wmo-cliënten. In de eerste ronde van de aanbesteding heeft Alphatrots niet ingeschreven uit onvrede over de tarieven. Uiteindelijk besloot de zorgaanbieder toch in te schrijven, maar kreeg toen naar eigen zeggen te horen dat dat niet kon. Daarmee handelt Almere in strijd met haar eigen regels, zo stelt Alphatrots.

Geen toegevoegde waarde
De gemeente bevestigt de afwijzing, maar zegt ook dat voor tussentijdse toetreding in de aanbesteding aanvullende regels zijn opgesteld. Eén van die regels is dat de inschrijver van toegevoegde waarde moet zijn op de al gecontracteerde zorgaanbieders. Almere heeft geoordeeld dat die toegevoegde waarde bij Alphatrots ontbreekt.

De zorgaanbieder wil via de rechter alsnog deelname aan de aanbesteding afdwingen. Wanneer de rechtszaak dient, is nog niet bekend.

Vertrouwde hulp weg?
Welke consequenties het conflict voor de Almeerse cliënten van Alphatrots heeft en voor de Almeerse ZZP'ers die voor de organisatie werken, is nog niet duidelijk. Sommige cliënten hebben al jaren dezelfde hulp over vloer en willen hem/haar niet kwijt. De zorgaanbieder zegt in het uiterste geval als een soort onderaannemer te kunnen werken voor een zorgaanbieder die wél een contract met de gemeente heeft.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel