Bijna 100% dekking buurt-AED's na inzamelingsactie

ZEEWOLDE • Do 8 november 2018 | 12:49 • Donderdag 8 november 2018 | 12:49

De campagne om met de buurt geld in te zamelen voor een buurt-AED is een groot succes in Zeewolde. Hingen er vorige maand nog maar 4 in het dorp, nu zijn dat 25 apparaten waarmee hulp kan worden geboden bij een hartstilstand. De dekking is nu bijna honderd procent.

"Er is in Zeewolde al 40.000 euro gedoneerd. Dat is een groot succes", zegt EHBO-instructeur Germa van der Wel. Ze heeft de landelijke campagne van de Hartstichting opgepakt en is de initiatiefneemster in Zeewolde. Er lopen in totaal acties in 26 buurten. In 22 buurten is het initiatief al geslaagd, de overige wijken zijn dichtbij de eindstreep.

Meerdere redenen
Een AED is voor elke buurt van levensbelang. Zeewolde is een dorp met een sterke samenhang in de buurten. Mensen kennen elkaar en spreken elkaar makkelijk om mee te doen aan een actie voor een gezamenlijk initiatief. Van der Wel: “De meeste Zeewoldenaren een AED gewoon belangrijk om dat het levens redt”. Maar er is nog een extra reden waarom de apparaten van belang zijn. "De angst voor lange aanrijtijden van de ambulance is één van de redenen waarom de campagne voor een eigen buurt-AED een succes is in Zeewolde", denkt Germa van der Wel.

De vijftien minuten grens van de ambulance wordt nergens in Flevoland zo vaak overschreden als in Zeewolde. Het dorp heeft in het centrum geen eigen ambulancestandplaats. De animo om mee te doen aan de campagne voor een buurt-AED is daarom groot.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel