Vakbonden kondigen staking aan bij autogarages

ALMERE • Do 8 november 2018 | 17:40 • Donderdag 8 november 2018 | 17:40

Bij de garages van Stern, Broekhuis en Dijkstra Citroën in Almere wordt vrijdag gestaakt. Vakbonden FNV en CNV zijn bezig met een reeks acties bij garagebedrijven om de werkgevers te dwingen in te stemmen met hun eisen voor een nieuwe cao.

Het gaat om afspraken voor zo'n 85.000 mensen. De medewerkers verzetten zich onder meer tegen het verplicht stellen van werken op zaterdag. Werkgeversorganisatie BOVAG probeerde de partijen onlangs nog terug aan de onderhandelingstafel te krijgen. BOVAG is bereid het verplicht werken op zaterdag te schrappen als het maximum aantal vrijwillig in te roosteren zaterdagen opgeschroefd kan worden.

De bonden vinden dat de werkgevers met meer over de brug moeten komen. "De werkgevers willen de mogelijkheid hebben dat er zonder toeslagen op zaterdag gewerkt kan worden. En ze willen automonteurs alsnog verplichten tot werk als ze de planning niet rond krijgen. Dus dan is er nog steeds een verplichting om te werken op zaterdag", zegt FNV-bestuurder Albert Kuiper tegen het ANP.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (5)

 • Trucker

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  24/7 hebben we te danken aan Amerika
  Bij ons zijn sommige supermarkten 7 dagen per week open van 8 uur tot 2200 uur ,. Waar gaat dat heen,.
  En iedereen heeft recht op minimaal 2 lange weekenden per mnd

  reageer
 • Hans B

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Ik heb zelf een autobedrijf en ben des noods op zondag nog aan het werk. Als de klant met een vervoersprobleem zit en de auto start niet, dan overleg ik in ieder geval wat ik kan doen. Ook op zondag. Meeste dealers zijn voor dit soort zaken pas weer rond 10 uur op de maandag weer bereikbaar. Bij mij staat de auto op maandag om 7 uur op de brug en rijdt de klant zondag al in het vervangend vervoer.

  reageer
 • flip

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Stoer hoor hans get a life

 • De Vries

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Zet je naam er bij als je lef hebt, dan weet ik dat ik nooit meer naar jouw bedrijf ga!

 • Jan

    Do 8 november 2018 Donderdag 8 november 2018

  Dus deze monteurs gaan ook niet op zaterdag en zondag naar een winkel ( uit solidariteit)??

  reageer
 • Niels

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Ja hoor Jan..... Het gaat erom dat ze nu in het weekend gewoon vrijzijn en dat moeten opgeven, zonder onregelmatigheids toeslag. Leuk als je altijd voetbalt op zaterdag, of je zoontje ofzo.

 • Frans

    Do 8 november 2018 Donderdag 8 november 2018

  24/7 economie. Gaan de andere mensen die op zaterdag werken nu ook staken. Winkelmedewerkers kapster ziekenhuispersoneel bibliotheken agenten ambulancemedewerkers brandweer. Als je een werkcontract aangaat wordt er toch over dit soort zaken gesproken.

  reageer
 • Roy m

    Do 8 november 2018 Donderdag 8 november 2018

  Frans jij en hele volkstammen willen graag een 24/7 economie. Maar denk ook eens aan de mensen die dan moeten werken en dus geen sociaal leven kunnen opbouwen, want deze mensen zijn doordeweeks vrij terwijl vrienden en kennissen werken die weer in weekend vrij zijn. En deze werknemers moeten ook de feestdagen werken. En voor jullie plezier zelfs met de kerstdagen. Vroeger had men genoeg aan 1 koopavond en op zaterdag tot 17.00. Nu dankzij jullie gaan de werkgevers voor het geld ongeacht de werknemers.

 • Eric

    Do 8 november 2018 Donderdag 8 november 2018

  De Monteurs zijn allemaal aangenomen om te werken van maandag tot vrijdag, met 1 maal in de zoveel weken zaterdagdienst vrijwillig. Nu willen ze verplichten de zaterdag als gewone werkdag en door de weeks een dag vrij. De klant schiet er niets mee op, onderdelen worden niet geleverd in het weekend en apk afmelden kan ook niet aangezien rdw ook dicht is. Het gaat niet alleen om de zaterdag dienst, maar ook over een cao verhoging

 • Rowin

    Do 8 november 2018 Donderdag 8 november 2018

  Waarom alleen bij deze garage’s dan?

  reageer
 • Jos '56

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Rowin, blijkbaar willen deze bedrijven niet meewerken aan een nieuwe cao.

 • Jaap

    Vr 9 november 2018 Vrijdag 9 november 2018

  Een staking is heel kostbaar voor de bonden. De stakingskas moet daarbij worden aangesproken. Het is handiger om de actiebereidheid eerst op kleinere schaal aan de werkgevers te tonen. Ook bij toetsing, of de staking gerechtvaardigd, kan het laten zien, dat er sprake is van een zekere opbouw geen kwaad.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert