Weerwind wil gesprek met SP over boycot Floriadevergadering

ALMERE • Do 8 november 2018 | 20:26 • Donderdag 8 november 2018 | 20:26

Burgemeester Franc Weerwind van Almere wil met de SP-fractie rond de tafel gaan over haar besluit om niet meer over de Floriade te vergaderen. "Als voorzitter van de raad zal ik altijd blijven pleiten voor partijen die een bijdrage leveren aan het democratische proces." De burgemeester heeft nog geen contact gehad met de Socialistische Partij.

De SP praat pas weer mee als er vergaderd wordt over het stopzetten van het project of het verleggen van financiële risico’s naar het bedrijfsleven. De partij kondigde dat donderdagavond aan. Fractievoorzitter Hans Everhard stond na het uitspreken van zijn tekst ook daadwerkelijk op en liep de zaal uit.

De Socialistische Partij vindt het onverantwoord dat het college van burgemeester en wethouders willens en wetens, ongeacht alle kritiek en toename van financiële risico’s, doorgaat met de wereldtuinbouwtentoonstelling.

De politieke partij is vooral bang dat de Floriade de gemeente miljoenen euro's extra aan gemeenschapsgeld gaat kosten. Ook is de SP het er niet mee eens dat er in de Floriadewijk minder sociale huurwoningen komen dan afgesproken.

'SP laat kiezers in de steek'
Nu de SP zich niet meer mengt in discussies over de Floriade valt er een kritische oppositiepartij weg. De PVV, ook uitgesproken tegenstander van de Floriade, noemt het besluit van de SP niet slim. "De kiezers van de SP verliezen hun stem als het gaat om beslissingen in het Floriadedossier", zegt fractievoorzitter Toon van Dijk. "Je laat eigenlijk je kiezers in de steek."

Ook al ben je tegen, je kunt wel degelijk invloed uitoefenen en bijsturen, zo is zijn boodschap. "We proberen de risico's op tegenslagen zo veel mogelijk te beperken." Hij verwijst naar verschillende keren dat de partij aanpassingen in Floriadeplannen voor elkaar heeft gekregen.

'Poppenkast'
Jesse Luijendijk van de Partij voor de Dieren zegt een dubbel gevoel te hebben bij het besluit van de SP. Ook Luijendijk is kritisch op de Floriade. "Als je deze bespreking ziet en merkt hoe kritiekloos een groot deel van de oppositiepartijen dit over zich heen laat komen, dan kan ik me voorstellen dat sommige partijen denken: aan deze poppenkast doe ik niet mee." Toch wijst ook hij erop dat het belangrijk is om invloed uit te blijven oefenen op het politieke proces.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel