Animal Rights dient klacht in tegen 'horror-kippenschuur'

TOLLEBEEK • Wo 14 november 2018 | 12:58 • Woensdag 14 november 2018 | 12:58

Een vieze bende, dode kippen en brandgevaar. Dat is wat Animal Rights naar eigen zeggen tegenkwam bij een pluimveehouder in Tollebeek. De dierenrechtenorganisatie heeft daarom een klacht ingediend bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tegen de boer.

De dierenorganisatie zegt in oktober gefilmd te hebben in de kippenschuur in Tollebeek. Op de beelden is te zien hoe de kippen in vieze hokken zitten en dat dode dieren niet zijn opgeruimd. Volgens Erwin Vermeulen van Animal Rights wil de organisatie graag weten hoe de NVWA tegen de situatie kijkt. "We vragen aan hen om informatie over de situatie in de stal, maar uiteindelijk beslist de NVWA of er een controle komt."

Regelgeving
Volgens Animal Rights is de manier waarop de kippen worden gehouden legaal, maar is het onderhoud en de verzorging van de dieren beneden peil. "De schuur is echt heel erg smerig", vertelt Vermeulen. "Er zijn standaard regels waar een pluimveehouderij zich aan moet houden. Zo zijn ze verplicht om het schoon te houden en dode dieren mogen niet blijven liggen. Dat is in deze schuur niet het geval".

Daarom hoopt Vermeulen dat de NVWA de schuur zal sluiten. "Er wordt hard gewerkt om stalbranden in Nederland te voorkomen. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe een kleine vonk hier tot de volgende catastrofale stalbrand kan leiden", zegt Vermeulen. Daarnaast hoopt de organisatie mensen bewust te maken van hoe kippen worden gehouden.

NVWA is geen misstanden tegengekomen
Medewerkers van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit zijn na het indienen van de klacht gaan kijken bij de pluimveehouder in Tollebeek en hebben volgens een woordvoerder geen misstanden gezien. De kippen zitten volgens de NVWA in verrijkte kooien en volgens de wet mag dat. Volgens de NVWA is daarmee de zaak afgedaan.

Pluimveehouder Tollebeek: "dit zijn niet mijn kippen"
De pluimveehouder in Tollebeek die het zou betreffen ontkent dat het zijn kippen zijn die in de video te zien zijn. Dat zegt de boer in een reactie tegen De Boerderij. Volgens de agrariër zijn de deuren altijd op slot en er zou geen inbraak zijn geweest.

Debat
Een deel van de door Animal Rights gemaakte beelden werd voor het eerst getoond tijdens de hoorzitting over de intensieve veehouderij in Flevoland. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de provinciale Partij voor de Dieren.

De PvdD heeft het onderwerp aangekaart bij de Statenvergadering. Volgens gedeputeerde Appelman is de provincie niet de partij om hierbij mogelijk op te treden. Hij verwees naar de NVWA, die verantwoordelijk is voor het toezicht op onder meer de pluimveehouderij. Andere partijen in de Staten wilden niet over de beelden debatteren omdat ze illegaal gemaakt zijn.


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel