Winkeliers stadshart kwaad over uitbreidingsplan Lidl

LELYSTAD • Vr 16 november 2018 | 17:05 • Vrijdag 16 november 2018 | 17:05

Winkeliersvereniging 'Hart van Lelystad' is kwaad op de gemeente. De ondernemers in het stadshart zijn verontwaardigd over de uitbreidingsplannen van de Lidl in de Tjalk. De supermarkt gaat extra parkeerplaatsen aanleggen op de plek waar hengelsportwinkel Raven stond. Mogelijk wordt op een later moment ook de supermarkt zelf groter.

De winkeliers in het centrum spreken over oneerlijke concurrentie. Bij de Lidl kan gratis geparkeerd worden, in het centrum moet betaald worden.

'Denk aan het stadshart!'
"Vanuit de Lidl gezien begrijp ik de plannen wel. Alleen als je als gemeentebestuur dat soort plannen beoordeelt, dan moet je ook het belang van het stadshart meenemen", zegt Gerard van der Meulen. Naast voorzitter van Hart van Lelystad is hij de filiaalleider van de Jumbo in het stadshart. Ook van collega-supermarkten Albert Heijn en Deen hoort hij onvrede over de plannen van de Lidl.

Volgens Van der Meulen is groei van winkels in de Tjalk niet alleen slecht voor concurrerende supermarkten, maar voor het hele stadshart. "Als je als consument de keuze moet maken tussen boodschappen doen daar waar het gratis parkeren is, of daar waar je moet betalen, dan is de keuze snel gemaakt." Door drukbezochte wijkwinkelcentra zoals de Tjalk blijven mensen weg uit het het centrum van de stad, zegt hij.

Een extern deskundige, Paul Tankink, adviseerde in 2015 om de wijkwinkelcentra niet verder te laten groeien. De gemeenteraad ging daar niet volledig in mee. De raad oordeelde dat goed functionerende wijkcentra niet de dupe mogen worden van een slecht functionerend stadshart.

Voor de daadwerkelijke uitbreiding van de Lidl moeten nog vergunningen worden afgegeven. De supermarkten in het stadshart zullen zich daartegen verzetten zegt Van der Meulen.

Parkeertarieven
Verder wil hij in gesprek met de gemeente over de parkeertarieven in het centrum. Doel daarvan is een 'gelijkwaardiger speelveld'. Van der Meulen denkt aan een tarief van maximaal 1 euro voor de eerste twee uur. "Helemaal gratis is niet handig, dan heb je straks met het vliegveld alle stewardessen hier in de parkeergarages staan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel