Excuses van oud-wethouder voor fout rond Floriade

ALMERE • Wo 21 november 2018 | 20:59 • Woensdag 21 november 2018 | 20:59

Oud-wethouder Tjeerd Herrema biedt zijn verontschuldigingen aan voor een fout die hij heeft gemaakt in de tijd dat hij nog wethouder in Almere was. Die fout kwam het huidige college van burgemeester en wethouders vorige week op een motie van treurnis te staan.

De meeste raadsleden vinden dat ze fout zijn geïnformeerd over een wijziging in de woningbouwplannen van de Floriadewijk. De raad heeft vorig jaar vastgesteld dat op het Floriadeterrein 660 huizen komen, waarvan 30% sociale woningbouw. In het definitieve ontwikkelingsplan dat het college van B en W vorige maand presenteerde, is het aandeel sociale woningbouw afgenomen tot 20%.

Volgens de gemeenteraad was al in een vroeg stadium duidelijk dat de plannen anders zouden uitpakken dan besloten. Dat het college dit niet heeft gecommuniceerd, was reden voor de motie van treurnis.

"Deze fout is mijn verantwoordelijkheid waarvoor mijn verontschuldiging", schrijft Herrema op zijn Facebook-pagina. Hij merkt op dat in het collegebesluit van 15 mei niet wordt geconstateerd dat de beslissing die op dat moment wordt genomen tegen de afspraken met de gemeenteraad ingaat.

Herrema heeft gevraagd om inzage in documenten rond de besluitvorming om de fout te kunnen reconstrueren, maar heeft daar geen toestemming voor gekregen.

'Cadeautje voor Amvest'
Naast excuses komt Herrema met een waarschuwing voor de gemeenteraad. Hij wijst erop dat de overeenkomst met projectontwikkelaar Amvest dusdanig vormgegeven lijkt te worden dat er een 'cadeautje wordt weggegeven.'

Het zou Amvest mogelijk gemaakt worden om goedkope koopwoningen om te zetten in vrijesectorhuur. In plaats van een maximale verkoopprijs van 192.000 euro kunnen die woningen langdurig voor een flink bedrag verhuurd worden. Dat zou op lange termijn een stuk gunstiger uitpakken voor Amvest. Volgens Herrema presenteert het college deze aanpassing als voldongen feit, terwijl de raad volgens de oud-wethouder prima kan vasthouden aan eerder gemaakte afspraken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel