Proef met stages voor statushouders

ALMERE • Zo 25 november 2018 | 19:17 • Zondag 25 november 2018 | 19:17

Vierentwintig Almeerse statushouders zijn begonnen aan een speciale proef. Ze volgen een traject met een taalcursus en vervolgens een werkstage.

Het traject wordt aangeboden door stichting Cirkelbaan, met hulp van het Asiel, Migratie en Integratiefonds (AMIF). Volgens Cirkelbaan vallen statushouders na hun taalcursus vaak in een gat, omdat ze moeilijk aan werk komen. De proef van de stichting moet dit voorkomen.

Volgens de stichting heeft 75 procent van de vluchtelingen na drie jaar nog geen baan en daarna veelal tijdelijk werk met weinig perspectief. Een kwart heeft voor een langere periode geen werk. "Wij willen daarom dat ze de taal leren en vervolgens beroepsgerichte stages geven", legt Gemma Post van Cirkelbaan uit. "We hebben stageplekken in de techniek, groen, horeca en zorg."

Examen
Om te kijken of stage lopen daadwerkelijk helpt bij het vinden van werk, is Cirkelbaan in Almere een proef gestart. "Over een jaar, als de proef is afgelopen, moet blijken of de deelnemers het inburgeringsexamen en het staatsexamen halen. Daarnaast zien we dan of de deelnemers sneller aan de slag kunnen", aldus Post.

Cirkelbaan hoopt na de proef in Almere ook in andere gemeenten aan de slag te kunnen. Als het aan deelnemer Meysam Taheri ligt is het een goede manier om te inburgeren. "Deze school is echt heel goed. Ik begrijp de lessen en ik kan lekker werken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel