Meer grip op nieuwe hotels in de stad

ALMERE • Wo 28 november 2018 | 21:45 • Woensdag 28 november 2018 | 21:45

De gemeente wil meer grip krijgen op het aantal hotels in Almere. Dat is de conclusie van een zogeheten hotelvisie die is opgesteld door Bureau Stedelijke Planning.

Volgens wethouder Maaike Veeningen krijgt de gemeente Almere zoveel aanvragen voor nieuwe hotels, dat ze eerst goed wil bekijken welke plannen geschikt zijn.

"We hebben in Almere ongeveer zevenhonderd tot achthonderd hotelkamers. Momenteel liggen er aanvragen tot 2000 kamers. Dat is meer dan een verdubbeling", aldus Veeningen. "Je weet natuurlijk niet hoeveel er daadwerkelijk komen, maar het zijn er dusdanig veel dat het ons verstandig lijkt om te kijken hoe ze echt een bijdrage kunnen leveren aan de stad."

Waarom is Almere zo gewild?
Volgens het Bureau Stedelijke Planning komt de grote vraag door de zogenoemde hotelstop in Amsterdam. Daar staan nog 60 hotels met in totaal 8000 kamers gepland. Daarna gaat de hoofdstad op slot voor nieuwe hotels. Zowel de gemeente Amsterdam als de metropoolregio Amsterdam dirigeren nieuwe hotels naar buurregio's, waaronder Almere.

Veeningen hoopt de toeristen in Almere te kunnen houden. "We zien dat het toerisme in Almere ook groeit. Dus ook de stad biedt kansen voor meer hotels. Toch waarschuwt Bureau Stedelijke Planning dat toeristen in Almere alsnog zullen kiezen voor Amsterdam.

"Almere is een doorreisstad en geen doelbestemming. Door de nabijheid van Amsterdam schuilt het gevaar dat Almere enkel en alleen het verlengde hotel van Amsterdam wordt."

— Hotelvisie, Bureau Stedelijke Planning

Daarnaast is het volgens Bureau Stedelijke Planning ook van belang dat de hotelstop niet wordt teruggedraaid. Dat betekent dat de marktkansen voor hotels in Almere drastisch worden ingeperkt.

Waar moeten die hotels komen?
Volgens de visie zullen nieuwe hotels gebouwd worden op strategische plekken. "We laten hotels landen op plekken waar ze voor meerdere jaren succesvol kunnen zijn en waar het bijdraagt aan de ontwikkeling van de stad", aldus Veeningen.

Nieuwe hotels zullen alleen gebouwd worden in het centrum, bij de Floriade, Almere Haven, Poort en Duin en vlak bij de Oostvaardersplassen. "We proberen te kijken naar plekken dichtbij stations en het centrum. Hotelplannen op bedrijventerreinen, waarbij mensen alleen slapen om naar Amsterdam heen en weer te gaan zijn veel minder interessant."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel