Vliegverbod Oostvaardersplassen wegens afschot herten

LELYSTAD • Za 8 december 2018 | 17:33 • Zaterdag 8 december 2018 | 17:33

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft op last van het ministerie van Defensie een tijdelijk vliegverbod afgekondigd boven de Oostvaardersplassen en naastgelegen natuurgebieden, zoals het Kotterbos. Dat ongebruikelijke verbod geldt vanaf maandagochtend 7.30 uur tot 18 december 17.00 uur.

Het vliegverbod is aangevraagd door de politie, bevestigt een woordvoerder van de politie. "Dat hangt samen met het voornemen een deel van de hertenpopulatie af te schieten. We hebben zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen in verband met openbare ordeverstoringen die in het verleden ook al hebben plaatsgehad." Het vliegverbod geldt tot een hoogte van 1500 voet (zo'n 500 meter) en is bedoeld om kleine vliegtuigjes, helikopters of drones te weren.

Ook buiten OVP mag gejaagd worden
Staatsbosbeheer begint komende week met het afschieten van meer dan 1800 edelherten in de Oostvaardersplassen. Dat mag ook in het Kotterbos en het Oostvaardersbos. Dat staat in de vergunning die de provincie heeft afgegeven. Deze gebieden zijn voor edelherten vanuit de Oostvaardersplassen rechtstreeks te bereiken.

Protest
Wanneer precies geschoten gaat worden, wil Staatsbosbeheer om veiligheidsredenen niet zeggen. Eerder gaven Staatsbosbeheer en verantwoordelijk gedeputeerde Harold Hofstra aan dat rekening wordt gehouden met protesten tegen het afschieten. Op wat voor manier dat gebeurt en met welke soorten protest rekening wordt gehouden, wordt ook niet bekendgemaakt. De bedoeling is vooral in de vroege ochtend te jagen, zodat dieren overdag niet verstoord worden.

Mogelijk wordt doelstelling niet gehaald
De vergunning voor afschot loopt tot 1 april 2019. Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer is niet zeker dat alle ruim 1800 edelherten op dat moment zijn doodgeschoten. "Normaal gesproken doden we alleen dieren die niet meer in goede conditie zijn. Dat is nu anders. Bovendien weten we niet hoe de dieren reageren als het schieten eenmaal begonnen is. We moeten dus afwachten hoe ver de boswachters zijn gekomen op 1 april. We gaan dan eventueel weer verder in het najaar", aldus de woordvoerder.

Het streven is dat Staatsbosbeheer voor 1 januari 2020 klaar is met het terugbrengen van het aantal edelherten in het gebied.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel