Vereniging het Edelhert: "Afschot zal positief effect hebben"

LELYSTAD • Zo 9 december 2018 | 19:47 • Zondag 9 december 2018 | 19:47

Maandag wordt een begin gemaakt met het afschieten van ruim 1800 edelherten in de Oostvaardersplassen. Volgens Jozef Linthorst, voorzitter van Vereniging het Edelhert, is dat hard nodig. "Laten we nou eens ophouden te denken dat we een hertenpopulatie niet hoeven te beheren."

Op andere plaatsen is gebleken dat hertenpopulaties gereguleerd moeten worden, zoals in de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Zandvoort. Daar werd de natuur door de damherten dusdanig aangetast dat veel begroeiing verdween. Na veel rapporten en hevige protesten tegen de plannen, besloot de provincie Noord-Holland om de dieren toch af te schieten.

Begroeiing krijgt kans
"Als we mooie natuur willen, moeten we beheren. Dat is bij een rozentuin zo en dat is met herten net zo", legt Linthorst uit. Hij denkt dat het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen een positief effect zal hebben op het gebied. "Als het afschot uitgevoerd wordt, betekent dat dat de begroeiing weer een kans heeft en het weer een vogelgebied kan worden, zoals dat vroeger was", aldus Linthorst. "In Zandvoort is het gebied er ook beter door geworden."

Zielig
De Oostvaardersplassen en Amsterdamse Waterleidingduinen hebben een groot aantal overeenkomsten. De regulering van de hertenpopulaties is daar één van. In Zandvoort betekent dat er 1400 herten per jaar worden afgeschoten. In Flevoland moeten er nu ruim 1800 wijken. "Het welzijn van de dieren en de veiligheid voor de schutters zijn het allerbelangrijkste", vindt Linthorst. "Voor de dieren is het een gegeven dat ze of worden opgegeten door wolven of worden neergeschoten. Als mens vinden we het vaak zielig, maar daar moeten we gewoon even doorheen prikken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel