Staatsbosbeheer gestart met afschot herten

LELYSTAD • Ma 10 december 2018 | 9:39 • Maandag 10 december 2018 | 9:39

Staatsbosbeheer is maandag gestart met het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen. De komende periode moet het aantal herten in het natuurgebied teruggebracht worden van 2320 naar 490.

Staatsbosbeheer heeft voor het afschieten een vergunning tot 1 april. Ook in de laatse maanden van 2019 mag er worden geschoten. Tussentijds mag dat niet, in verband met het broedseizoen en de bronsttijd. Per dag wordt er gekeken waar er gewerkt zal worden. Dat is afhankelijk van de weersomstandigheden, de windrichting en hoeveel edelherten er in het gebied zijn.

De overgebleven groep herten moet zo goed mogelijk in evenwicht zijn, zowel wat betreft geslacht van de beesten als wat betreft leeftijd. Daarom zullen er de komende tijd vooral hindes afgeschoten worden. Die zijn nu in de meerderheid.

In verband met veiligheid zijn de gebieden waar afgeschoten wordt gesloten voor publiek. De afgeschoten dieren zullen deels als vlees verkocht worden. Ook zullen er karkassen achtergelaten worden als voedsel voor andere dieren in het gebied.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel