Tegenstanders eisen anticonceptie en verplaatsing

FLEVOLAND • Di 11 december 2018 | 19:38 • Dinsdag 11 december 2018 | 19:38

Actiegroepen, dierenartsen, dierenliefhebbers en andere tegenstanders van het beleid in de Oostvaardersplassen blijven strijden voor een geweldloos beheer van de populatie in het gebied. Dat blijkt uit een manifest dat dertig organisaties, verenigd onder de naam 'Code Rood' dinsdag hebben verspreid.

De rechter bepaalde onlangs dat ruim 1800 edelherten in het natuurgebied mogen worden afgeschoten. Dit om te voorkomen dat ze de komende winter doodgaan van de honger. De tegenstanders eisen een 'beheer zonder geweer'. Ze vinden dat een deel van de dieren naar elders verplaatst moet worden.

Met anticonceptie zou voorkomen kunnen worden dat het aantal dieren in het gebied de komende jaren opnieuw te groot wordt. Dit systeem wordt volgens de tegenstanders in andere werelddelen al decennia lang met succes toegepast. Verder zou de omvang van de populatie veel beter gemonitord moeten worden.

Alle heckrunderen weg
De vertegenwoordigers van Code Rood gaan donderdag tijdens een gesprek met de provincie hun standpunten toelichten. De tegenstanders vinden dat alle heckrunderen uit de Oostvaardersplassen weg moeten, omdat de vegetatie niet geschikt is voor de dieren en bijna alle runderen ziek zijn. In dat geval kunnen de hekken weg en zouden allerlei dieren die de laatste jaren verdwenen zijn weer terug kunnen keren.

Code Rood wil ook dat de dieren die straks overblijven in de Oostvaardersplassen de noodzakelijke medische verzorging krijgen en niet meer aan hun natuurlijke lot worden overgelaten. Organisaties achter Code Rood zijn onder andere Stop het leed wat Oostvaardersplassen heet, Comité Kalf, Stichting Animal Rights en Stichting Welzijn Grote Grazers.

Demonstratie bij provinciehuis
Woensdag is om 14:00 uur een demonstratie georganiseerd bij het provinciehuis. Een actiegroep roept mensen op om in het zwart te te komen. De organisator wil een duidelijk signaal afgeven aan de provincie; het afschieten van de herten is onzinnig. " We gaan er voor vechten! Geef ons een plan geef ons anticonceptie!", schrijft de actiegroep op Facebook.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel