Minister: Groei Lelystad Airport onafhankelijk van Schiphol

LELYSTAD • Za 15 december 2018 | 0:26 • Zaterdag 15 december 2018 | 0:26

Een aantal vliegmaatschappijen dat nu geen gebruik maakt van Schiphol kan straks mogelijk toch terecht op Lelystad Airport. Minister Cora van Nieuwenhuizen hoopt hiermee tegemoet te komen aan bezwaren van de Europese Commissie.

Brussel maakte onlangs duidelijk niet akkoord te zullen gaan met een regeling om op Lelystad alleen maatschappijen toe te laten die van Schiphol komen. Daarop besloot de minister haar plan in te trekken.

Van Nieuwenhuizen overlegt nu met de Europese Commissie over een aanpassing van haar zogeheten verkeersverdelingsregeling (VVR). Ze schrijft vrijdag aan de Kamer dat ze zoekt naar "een balans tussen enerzijds de markttoegang van nieuwe gegadigden en anderzijds het oorspronkelijke doel van de VVR om Lelystad Airport te laten functioneren als overloopluchthaven van Schiphol."

Oplossing niet eenvoudig
De minister voegt er aan toe dat het niet eenvoudig is een maatregel te vinden die aan de ene kant vliegverkeer over Schiphol en Lelystad verdeelt en aan de andere kant maatschappijen vrij toegang geeft tot Lelystad.
Zelfstandige groei van Lelystad is tot dusver onbespreekbaar geweest voor het kabinet en een meerderheid van de Tweede Kamer. Die wil niet dat er door de opening van Lelystad vliegverkeer bij komt, terwijl Schiphol niet zoals is afgesproken door Lelystad zou worden ontlast. Het doel was dat het uitgebreide Lelystad vakantievluchten van Schiphol zou overnemen zodat daar meer ruimte zou komen voor intercontinentale vluchten. De opening van de luchthaven is al twee keer uitgesteld en staat nu gepland voor april 2020, al heeft de minister hierover nog geen besluit genomen.

'Belazerd'
Tegenstanders van Lelystad Airport reageren geschokt. Jules van der Weerd van actiegroep Hoog over Wezep zegt tegen Omroep Gelderland woedend te zijn over de voorgenomen wijzigingen: "We worden gewoon belazerd. Dit gaat tegen alle gemaakte afspraken in. Lelystad zou een beperkt aantal vakantievluchten van Schiphol overnemen en zeker niet autonoom groeien".

"Het is een grote teleurstelling", reageert Hans Kempenaar van HoogOverijssel bij RTV Oost. "De minister negeert alles wat er in de samenleving leeft, op een volkomen onverwacht moment."

Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks is het er ook niet mee eens. "De afspraak van geen autonome groei gaat op de helling. Dit vliegveld moet kennelijk koste wat het kost open. Het vertrouwen van omwonenden wordt verder beschaamd."

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik van het CDA verwijt Nederland arrogantie in het luchtvaartdebat. Ze zegt dat tegen RTV Oost. Volgens Schreijer denkt Nederland alles binnenskamers te kunnen regelen, maar het gaat om de burger "die moet weten wat wij als politici met elkaar doen", vindt ze.

Minister Van Nieuwenhuizen schrijft dat een nieuwe versie van de regeling eerst voor iedereen ter beoordeling wordt neergelegd en daarna opnieuw naar de Europese Commissie gestuurd. Wanneer dit gebeurt schrijft zij niet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel