Flevolandse economie groeit het hardst

FLEVOLAND • Wo 19 december 2018 | 6:19 • Woensdag 19 december 2018 | 6:19

Van alle Nederlands provincies is de economie dit jaar het hardst gegroeid in Flevoland. Dat blijkt uit cijfers van het ING Economisch Bureau. Ook volgend jaar blijft Flevoland naar verwachting de koploper.

De Flevolandse economie groeide dit jaar met 3,3 procent. De economen van ING verwachten voor volgend jaar een groei van 2,5 procent. De groei is in Flevoland vooral te danken aan de consument. Meer Flevolanders hebben werk en de woningmarkt is sterk verbeterd, stelt ING. Huiseigenaren, die twee derde van de Flevolandse huishoudens vormen, hebben daardoor meer vertrouwen in de economie en geven ook meer uit.

Meer woningen, meer mensen
De woningbouw is voor het eerst in jaren weer flink aan het groeien. Met name in Almere gaat de bevolking hierdoor weer sneller groeien, wat goed is voor de economie, aldus ING. Een minpuntje is dat Lelystad Airport in 2019 nog niet open gaat, en mogelijk wordt afgeschaald, schrijven de economen.

Hoge werkloosheid
De werkloosheid is in Flevoland in vier jaar tijd gehalveerd, maar nog steeds hoog. In 2014 was de werkloosheid met 9,3% het hoogst van Nederland. Nu heeft Flevoland het op één na hoogste werkloosheidspercentage, 4,2. Alleen in Groningen is dat hoger, met 4,7 procent. In Flevoland zitten relatief veel jongeren en lager opgeleiden zonder baan. Voor volgend jaar verwacht ING weinig verbetering; dan is het werkloosheidspercentage naar verwachting 4,1. Dat komt onder meer door de verwachte bevolkingsgroei. Ook de relatief jonge nieuwkomers gaan in de provincie op zoek naar werk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel