Rijsberman in Brussel om Brexit-gevolgen voor Urk te beperken

URK • Wo 19 december 2018 | 8:49 • Woensdag 19 december 2018 | 8:49

Gedeputeerde Michiel Rijsberman van de provincie Flevoland sprak woensdag in Brussel met de hoofdonderhandelaar van de Brexit, Michel Barnier. De provincie is tegen een harde Brexit, vanwege de mogelijk negatieve gevolgen voor de visserij.

Inzet van Rijsberman is om de Urker visserijsector zo weinig mogelijk negatieve gevolgen te laten ondervinden van de uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Wanneer er geen goede afspraken komen (in het geval van een harde Brexit) wordt de Noordzee-regio en in het bijzonder Flevoland, zwaar getroffen volgens de provincie. Van de 60 visverwerkingsbedrijven blijven er 40 tot 20 over. Dat zou 20% van de Urker beroepsbevolking treffen.

Veel Urker vis naar Groot Brittannië
Een harde Brexit zou voor Urk betekenen dat de vissers niets meer mogen vangen in Britse wateren en dat er niet mag worden geëxporteerd naar Engeland. En 60% van de vis die door Nederland aan Groot Brittannië wordt verkocht, is afkomstig van Urk.

Rijsberman: "Omdat de visserijsector goed van zich heeft laten horen, heeft de Europese Unie de visserij een plek gegeven in de onderhandelingen. En er staat een inspanningsverplichting op papier om de huidige rechten en afspraken in stand te houden als Groot Brittannië de EU verlaat. Maar daarmee zijn we er nog niet. Echte afspraken moeten nog gemaakt worden. We blijven aandacht vragen voor de grote belangen van onze inwoners en bedrijven."

Gedupeerde bedrijven compenseren
Rijsberman zei verder tijdens een interview met BNR dat door Michel Barnier gedacht wordt over een speciaal noodfonds. Daarmee moeten bedrijven die last hebben van de Brexit, straks gecompenseerd kunnen worden. Rijsberman probeert verder voor elkaar te krijgen dat de Europese subsidies voor de provincie straks ook gebruikt kunnen worden voor de visserijsector. Die subsidie bestaat uit zo'n 200 miljoen euro per jaar.

Als er geen goede afspraken worden gemaakt over wat er moet gebeuren als Engeland de EU verlaat, dan kan de klap hard aankomen in Flevoland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel