Kamer zegt met motie 'nee' tegen zelfstandige groei vliegveld

LELYSTAD • Do 20 december 2018 | 21:43 • Donderdag 20 december 2018 | 21:43

De Tweede Kamer heeft donderdagmiddag een motie aangenomen, die het kabinet duidelijk maakt dat Lelystad Airport niet zelfstandig mag groeien en geen vracht toestaat.

De motie van de SP was mede ingediend door GroenLinks, SGP en PvdA, maar werd ook gesteund door de regeringspartijen D66, CDA, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren en 50 Plus. Daarmee geeft een ruime Kamermeerderheid het signaal aan minister Cora van Nieuwenhuizen dat zij niet moet proberen om Lelystad Airport zonder beperkingen open te stellen voor luchtvaartmaatschappijen.

De Europese Commissie wil dat wel vanuit het oogpunt van eerlijke concurrentie. Brussel had daarom bezwaar tegen een regeling die de toegang tot Lelystad Airport beperkt voor maatschappijen die hun vakantievluchten van Schiphol overplaatsen. Vanwege de bezwaren heeft de minister de regeling begin december ingetrokken.

Tijdens het Kamerdebat bleek dinsdagavond al dat een meerderheid in de Kamer vasthoudt aan Lelystad als overloopluchthaven. De minister is nu met de Europese Commissie in gesprek over een regeling.

Tijdens de stemmingen werden de meeste moties over Lelystad Airport verworpen. Niet alleen die van de oppositie, maar ook een motie van ChristenUnie, D66 en CDA. Die riep op Lelystad niet te openen totdat duidelijk is dat uiterlijk in 2023 er geen laagvliegroutes meer nodig zijn.

Dronten: vliegveld mag pas open na herindeling luchtruim
Wethouder Irene Korting (VVD) van Dronten heeft in de gemeenteraad donderdagavond nog eens nadrukkelijk gezegd dat het vliegveld van het college pas open kan als het luchtruim opnieuw is ingedeeld. Het college houdt daarmee vast aan de lijn die in januari door de voltallige gemeenteraad is uitgestippeld.

Korting zei in antwoord op vragen van GroenLinks dat de gemeente vasthoudt aan de eerder gemaakte afspraken: "Géén vrachtvluchten, géén nachtvluchten en geen autonome groei van vliegveld Lelystad.”


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel