Artikel 1 Grondwet komt op stadhuis

ALMERE • Vr 21 december 2018 | 11:36 • Vrijdag 21 december 2018 | 11:36

Artikel 1 van de Grondwet moet zichtbaar zijn bij de hoofdingang van het stadhuis van Almere. Dat besloot de gemeenteraad donderdag. Het is nog niet duidelijk hoe de boodschap uit de Grondwet, dat iedereen voor de wet gelijk is en gelijk moet worden behandeld, uitgebeeld zal worden.

"Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan."

— Artikel 1

De SP kwam met het voorstel omdat de partij het belangrijk vindt te benadrukken dat iedereen gelijk is en er niet gediscrimineerd mag worden. De partij vindt dat het grondwetsartikel de basis is van onze democratie en rechtsstaat. Ook ontdekte een SP-raadslid dat de tekst van artikel 1 in een kunstwerk voor het Tweede Kamergebouw in Den Haag is uitgebeeld en dat het artikel ook te lezen is op een muur in het stadhuis van Utrecht.

Het voorstel van de SP kwam maar net door de raad heen: 22 raadsleden stemden voor, 21 stemden tegen. De VVD vindt alle grondrechten even belangrijk en wil daarom niet één artikel uitlichten. De PVV was het oneens met het voorstel omdat het ook artikel 7 uit de Grondwet erbij wilde hebben. Daarin is de vrijheid van meningsuiting vastgelegd.

Het is nog niet duidelijk wanneer het artikel uit de grondwet bij het gemeentehuis te zien zal zijn en wat het zal kosten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel