Poolcentrum: zes maanden sluiting wegens wapenhandel is te zware straf

ALMERE • Ma 24 december 2018 | 12:35 • Maandag 24 december 2018 | 12:35

De eigenaar van het Poolcentrum Almere aan de Grote Markt zegt dat hij zelf niks te maken heeft met de verboden wapenhandel die in het pand heeft plaatsgevonden. Het is één van zijn broers die daarvan wordt verdacht, maar zelf stond hij er volledig buiten. Dat vertelde zijn advocaat maandag bij de rechtbank in Utrecht.

Het Poolcentrum is naar de rechter gestapt om de zes maanden sluiting die burgemeester Franc Weerwind heeft opgelegd, ongedaan te maken. Het bedrijf zegt daarvan grote financiële schade te ondervinden.

Inval
De burgemeester sloot het poolcentrum nadat op 19 oktober de politie een inval had gedaan bij een onderzoek naar wapenhandel. Op diezelfde dag werd ook een bedrijfspand op industrieterrein Veluwsekant binnengevallen. De politie hield vijf mensen aan.

Volgens de advocaat van de gemeente is de sluiting te rechtvaardigen, met het oog op de strafbare feiten die gepleegd zijn. Ook al zou de eigenaar niet van de criminele activiteiten van zijn broer afweten, dan is de sluiting van zes maanden alsnog gerechtvaardigd, zo beargumenteerde hij. Dat het bedrijf er financieel gezien niet bovenop komt, lijkt hem niet geloofwaardig, aangezien er 70.000 euro aan contant geld is aangetroffen.

'Zes maanden is te lang'
De advocaat van het Poolcentrum betwist niet dat criminele activiteiten hebben plaatsgevonden, maar noemt de zes maanden sluiting buitensporig hoog. Hij pleitte voor een sluiting van drie maanden. De beslissing van de rechter wordt binnen twee weken bekendgemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel