"Nieuwe geitenhouders weren uit provincie"

FLEVOLAND • Do 27 december 2018 | 22:42 • Donderdag 27 december 2018 | 22:42

"We moeten voorkomen dat geitenhouders naar Flevoland komen en dat bestaande geitenhouderijen uitbreiden." Dat is de mening van tenminste drie fracties in de Provinciale Staten. D66, Partij van de Arbeid en Partij voor de Dieren willen binnen een aantal weken een stop op nieuwvestiging en uitbreiding van geitenhouderijen bespreken.

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat omwonenden van geitenboerderijen vaker longontsteking krijgen. Nog niet duidelijk is wat de precieze oorzaken van het verhoogde ziekterisico zijn. Het is daarom ook niet bekend wat de mogelijkheden zijn om hier met bedrijfsmaatregelen iets tegen te doen.

Voorzorg
De drie Flevolandse partijen willen uit voorzorg een stop afkondigen, omdat in een aantal andere provincies inmiddels een verbod op uitbreiding en nieuwvestiging is afgekondigd. "We hebben nog geen aanleiding te denken dat Flevoland overspoeld gaat worden door nieuwe geitenhouderijen, maar we dienen het voorstel preventief in. Het zou kunnen dat als we dat niet doen, geitenhouders hier naartoe komen" zegt Peter Pels van de PvdA.

Het aantal geiten in Flevoland is sinds 2010 meer dan verdubbeld naar ruim 5,5 duizend dieren. Er zijn in totaal 6 geitenboerderijen in de provincie. "Dat is niet een groot aantal, maar dat willen we ook zo houden", aldus Pels.

"Zorgelijk"
Voormalig staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken gaf eerder al aan de bevindingen van het RIVM zorgelijk te vinden. Ondanks dat er nog verder onderzoek gedaan moet worden, riep hij provincies en gemeenten op om alvast rekening te houden met de conclusies van het onderzoekscentrum.

Arnold Michielsen van landbouworganisatie LTO Noord vindt de plannen over een verbod voorbarig. "Er met nog een aanvullend onderzoek plaatsvinden. Het lijkt me goed dat af te wachten", aldus Michielsen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel