Omgevingsdienst controleert op vuurwerkverkoop

FLEVOLAND • Vr 28 december 2018 | 17:45 • Vrijdag 28 december 2018 | 17:45

Nu de verkoop van vuurwerk weer is gestart, is het niet alleen druk bij de kassa's, maar ook druk achter de schermen. De Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek controleert de komende dagen namelijk of alle verkopers zich wel aan de regels houden.

Maurice Roelen van de Omgevingsdienst legt uit waar hij zoal op let: "Dat er uiteraard niet gerookt wordt, dat er voldoende ruimte is in de gangpaden en het vuurwerk niet te hoog wordt gestapeld."

In Flevoland wordt op 33 plekken vuurwerk verkocht. De Omgevingsdienst komt tijdens de verkoopdagen op al die plekken langs, soms meerdere keren per dag. "We komen onaangekondigd aan en lopen meteen door naar achter om te kijken hoe er gewerkt wordt", vertelt Roelen.

Zelden boetes
Wanneer blijkt dat een ondernemer zich niet aan de regels houdt, volgt een waarschuwing of een boete. "Een waarschuwing gebeurt misschien een paar keer per jaar. Dan moet je denken aan administratieve fouten zoals een lijst die niet goed is bijgehouden en ter plekke kan worden opgelost, stelt Roelen. "Boetes daarentegen komen niet vaak voor, vorig jaar bijvoorbeeld helemaal niet."

Dat komt volgens de controleur mede omdat de Omgevingsdienst al in oktober bij de vuurwerkverkopers langskomt voor een zogenoemde voorcontrole. Roelen: "Dan komen we aangekondigd langs en nemen we alles goed met elkaar door, zoals certificaten, keuringsverslagen en nieuwe regels".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel