Transportgasleiding lek tijdens werkzaamheden in Walibi

BIDDINGHUIZEN • Wo 9 januari 2019 | 10:46 • Woensdag 9 januari 2019 | 10:46

Tijdens graafwerkzaamheden in Walibi Holland bij Biddinghuizen is woensdag een gasleiding geraakt. Het gaat om een hogedrukleiding die gebruikt wordt voor het transport van gas over grote afstanden. Volgens de Gasunie, de beheerder van het hogedruk-netwerk in Nederland, komt het niet vaak voor dat dit dergelijke stalen leidingen bij graafwerkzaamheden worden geraakt.

Het attractiepark is in de wintermaanden gesloten. Die periode wordt aangegrepen om de attracties aan te pakken. Er werd woensdag gegraven op de plek van de houten achtbaan Robin Hood, die wordt omgebouwd tot de 'hybrid coaster' Untamed. Omdat er gas uit de leiding stroomde, werd ook de brandweer opgeroepen. Die heeft metingen verricht en bleef enkele uren voor de zekerheid aanwezig.

Oorzaak onduidelijk
Het is nog onduidelijk waarom de leiding werd geraakt. Graafwerkzaamheden moeten van tevoren worden gemeld bij het Kadaster. Daar wordt dan op kaarten gecontroleerd of er geen leidingen in de grond liggen.

Volgens de Gasunie ging het om een lastige situatie. De geraakte leiding afsluiten was geen optie, omdat daarmee heel Biddinghuizen zonder gas was komen te zitten. Om dat te voorkomen hebben medewerkers van de Gasunie eerst een lokale omleiding aangelegd. Omdat die inmiddels klaar is, kan het kapotte stuk leiding worden vervangen. Dat gaat mogelijk nog tot morgen duren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel