"15 minuten aanrijtijd is te lang, we doen het zelf"

URK • Vr 11 januari 2019 | 13:55 • Vrijdag 11 januari 2019 | 13:55

"Je kan het eigenwijs noemen maar wij vinden de maximale aanrijtijd van 15 minuten van ambulances veel te lang. Daarom hebben we een eigen ambulance die er binnen 6 minuten is", vertelt de trotse Teunis Verheij. Verheij is teamleider van de vrijwillige ambulance op Urk.

Het First Responder Systeem bestaat al sinds 1997. De ambulance wordt bemand door vrijwilligers. Als er een 112-melding komt waar de normale GGD-ambulance voor rijdt, gaat ook de FRS naar de locatie. "We werken nauw samen met de GGD-ambulance maar zijn wel echt extra. We zijn geen vervanging" vertelt Ludy Hakvoort, één van de vrijwilligers op de ambulance. "We zijn soms sneller ter plaatse en kunnen al beginnen met de hulp. Dat we er sneller kunnen zijn kan echt levens redden."

De Urker Ambulance is uniek in Nederland. "Ik denk dat het komt omdat we op Urk een hele hechte gemeenschap zijn en dat ook vrijwilligerswerk heel gewoon is hier", zegt Verheij.

Erepenning

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Urk kregen de vrijwilligers van het FRS de erepenning van de burgemeester van het dorp. "Dat maakt ons natuurlijk heel trots, je weet dat je veel voor de gemeenschap betekent maar dit is toch wel een extra erkenning", aldus Verheij.

De teamleider van de vrijwillige ambulance gelooft niet dat de Urker ambulance extra belangrijk is na het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen. Verheij: "We zijn echt extra, we ondersteunen de normale ambulance. De rijtijd naar een ziekenhuis kunnen wij uiteindelijk niet verkorten".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel