Veel minder overwinterende ooievaars geteld

FLEVOLAND • Zo 13 januari 2019 | 19:44 • Zondag 13 januari 2019 | 19:44

Het aantal overwinterende ooievaars in Flevoland ligt een stuk lager dan vorig jaar. Bij de jaarlijkse wintertelling van ooievaarsorganisatie STORK werden dit weekend twaalf ooievaars geteld, waar er vorig jaar nog 25 ooievaars werden gezien.

Bijna alle Flevolandse ooievaars, elf, zijn gezien bij Natuurpark Lelystad. Daar zitten elk voorjaar ook veel nesten, net als in de nabijgelegen 'Ooievaarsflat', een hoogspanningsmast. De twaalfde werd gezien bij de Stichtse Brug. STORK sluit niet uit dat er vanwege het slechte weer minder tellers op pad zijn geweest, waardoor de cijfers lager uitvallen dan in 2018. Het is wel duidelijk dat er in Flevoland minder overwinteraars zijn, zegt een woordvoerder.

Landelijk zijn er volgens de eerste resultaten dit jaar ongeveer evenveel ooievaars geteld als vorig jaar. Toen waren het er 650. De ooievaarsorganisatie vraagt elk jaar mensen te gaan tellen. Zo wordt duidelijk waar de vogels overwinteren en hoe het gaat met de populatie. De telling wordt gesteund door professor mr. Pieter van Vollenhoven. Die hoopte dat dit jaar de zwarte ooievaar weer zou worden gezien die hij zelf in 2010 signaleerde op de Soerense hei bij Apeldoorn. Ooievaars kunnen 30 jaar worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (4)

 • Dirkje

    Ma 14 januari Maandag 14 januari

  Lekker geregeld wanneer de uitkomst afhankelijk is van de hoeveelheid tellende mensen. Dan klopt er andere jaren ook niets van. Het belangrijkste is dat ze er in het voorjaar weer zijn.

  reageer
 • Bert

    Ma 14 januari Maandag 14 januari

  Heel mooi deze beesten zijn zeer slecht voor de kleine visjes

  reageer
 • Bergerac

    Ma 14 januari Maandag 14 januari

  En erg slecht voor alle kuikens van vogels die vrij rondlopen.

 • Henk

    Zo 13 januari Zondag 13 januari

  Ja klopt, dat is toch de bedoeling van de provincie, zoveel mogelijk grote vogels de provincie uit. In de OVP wordt moeras vergroot en wordt het graasgebied verkleind zodat vanzelf de ganzen verdwijnen. In natuurpark Lelystad is verboden om de ooievaars te voeren zodat ze langzaam maar zeker verdwijnen.

  reageer
 • Sander

    Zo 13 januari Zondag 13 januari

  Wacht maar tot Lelystad Airport open gaat. Dan is het helemaal gedaan met de ooievaars in Flevoland.

  reageer
 • Poldermens

    Zo 13 januari Zondag 13 januari

  Er zat afgelopen zomer een hele kolonie op het gras bij het vliegveld. Die moet je niet in de motoren krijgen...

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert