Staking advocaten tegen plannen minister

LELYSTAD • Di 15 januari 2019 | 21:05 • Dinsdag 15 januari 2019 | 21:05

Advocaten hebben woensdagochtend gestaakt bij de rechtbank van Lelystad vanwege de plannen van minister Sander Dekker. Hij wil onder meer de stijgende kosten van de rechtsbijstand drukken door de vergoeding aan pro deo advocaten omlaag te brengen. Volgens advocaten is het gevolg dat mensen met een laag inkomen straks geen toegang meer hebben tot goede rechtshulp.

Volgens pro deo advocaat Els Lucas uit Lelystad is de huidige vergoeding al zo laag dat sommige collega's ermee stoppen. Een goed voorbeeld daarvan is volgens haar te vinden in de zogeheten piketlijst. Daarop staan advocaten die voor spoedeisende zaken opgeroepen kunnen worden. "Die lijst wordt steeds korter, omdat de vergoeding niet opweegt tegen de tijd die een advocaat in een zaak steekt", vertelt Lucas.

Vanaf 8:45 werd een half uur lang de ingang van de rechtbank geblokkeerd. "Het is de bedoeling dat niemand binnenkomt," aldus Lucas.

Langer in de clinch
In het hele land staken advocaten tegen de plannen van de minister. De acties worden gehouden vanwege naderend overleg in de Tweede Kamer. De advocatuur overlegt al jaren met de overheid over de lage vergoedingen. Tot nu toe is daar telkens niets uitgekomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel