Regio Zwolle voert druk op voor verdubbeling N50

URK • Zo 20 januari 2019 | 16:12 • Zondag 20 januari 2019 | 16:12

De N50 tussen Kampen en Zwolle moet nu toch echt verdubbeld worden. Met dat doel zit de Urker wethouder Gerrit Post jr. om de tafel met collega's van de regio Zwolle. Een verbreding zal de reistijd naar het Isala ziekenhuis in Zwolle drastisch verminderen.

Sinds het faillissement van MC Zuiderzeeziekenhuis is de reistijd vanaf het dorp naar een ziekenhuis te lang. Daar moet wat aan gedaan worden. "De laatste vijf jaar zijn er op Urk bijna tweeduizend baby's geboren, bijna vierhonderd per jaar. Als de aanrijtijden te lang zijn, kunnen baby's en kraamvrouwen het leven laten. Dat is niet wat we willen", vertelt Post jr.

Bereikbaarheidsvisie
De Regio Zwolle werkt momenteel aan een nieuwe bereikbaarheidsvisie. Daar doen 21 gemeenten rondom de Overijsselse hoofdstad aan mee. Als het aan de gemeente Urk ligt, staat de verdubbeling van de N50 hoog op de agenda.
"De verloskunde is uit Lelystad verdwenen. Daarom zijn we afhankelijk van de steden om ons heen. Maar alle ziekenhuizen vallen momenteel buiten de vereiste aanrijtijd van drie kwartier", legt de wethouder uit. "Als de N50 wordt verbreed naar twee keer twee rijstroken, is de aanrijtijd nog maar 35 minuten."

Lange discussie
Het Flevolandse deel van de N50 is al verdubbeld. Over de verbreding van het Overijsselse deel van de weg wordt al jaren gesproken. De verbreding zal naar verwachting pas in 2022 klaar zijn. Daarom gaat de Regio Zwolle nu proberen de druk in Den Haag op te voeren voor een snellere realisatie. "Ook bij minister Bruins van volksgezondheid. Ook die kant gaan we nu benutten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel