'Zonder het fonds hadden we dit niet kunnen doen'

ALMERE • Ma 21 januari 2019 | 23:57 • Maandag 21 januari 2019 | 23:57

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken was maandagmiddag te gast in Almere bij de Boulevardflats bij het Weerwater. De bewindsvrouw bezocht de bewoners langs onder meer de Vollenhoveschans en de Elburgkade om daar het verloop van de renovaties te bekijken.

Alle appartementen worden in één keer gerenoveerd met geld van het Nationaal Energiebespaarfonds. Dat fonds verstrekt leningen aan huiseigenaren om panden te verduurzamen. Minister Ollongren was in Almere om haar handtekening te zetten voor een uitbreiding van dat fonds.

"We hadden het geld nooit zelf kunnen ophoesten"

— Wilma Arendse, VvE

"Zonder het fonds hadden we dit niet kunnen doen", zegt Wilma Arendse van de Vereniging van Eigenaren. Het appartementencomplex is ongeveer een kilometer lang. Het staat voor een groot deel in de steigers. "De kozijnen worden vervangen, er komen energiebesparende ramen, het dak wordt geïsoleerd en de voegen worden vernieuwd. We hadden het geld nooit zelf kunnen ophoesten, maar het is gelukt met een lening van het fonds", zegt Arendse.

Afbetalen in 15 jaar
De bewoners van de Boulevardflats zijn verenigd in meerdere Verenigingen van Eigenaren (VvE). De VvE van Arendse heeft ongeveer vier miljoen euro kunnen lenen uit het fonds. De bewoners hebben 15 jaar de tijd om dat geld terug te betalen. "Dat moet lukken", zegt bewoner Arnold Tensen. "We gaan immers dik besparen op de energierekening".

Het fonds krijgt extra geld om uit te lenen. De looptijd gaat van 15 naar 30 jaar en het wordt makkelijker voor particulieren om een beroep te doen op het fonds.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (4)

 • Harry

    Di 22 januari Dinsdag 22 januari

  Geld lenen kost geld. Ook als het van de staat wordt geleend. Dus de staat houdt er ook nog iets aan over, denk ik dan, maar wanneer zouden die bewoners er echt iets aan overhouden? Of is dit het begin van een beter milieu?

  reageer
 • Cees

    Di 22 januari Dinsdag 22 januari

  1,6 % rente inderdaad. Best weinig, toch?

 • DJinx

    Di 22 januari Dinsdag 22 januari

  Vollenhoveschans, Urkwal, Harderwijkoever en Elburgkade. Het is niet enkel de Vollenhoveschans 😊

  reageer
 • Boels

    Di 22 januari Dinsdag 22 januari

  "We gaan immers dik besparen op de energierekening".
  Dat is nog maar de vraag: het deel van de energierekening waarop bespaard kan worden is ruwweg 20% en dat percentage is dalende door de extra kosten van de infrastruktuur voor zon- en windenergie en het "van gas los"-voornemen.

  Voorts had grootonderhoud na pakweg 30 jaar uit eigen VvE-middelen bekostigd moeten worden; de reserveringen daarvoor zijn veronachtzaamd.
  De VvE stond onder water (zoals de meeste).

  reageer
 • Cross Mediaal bereikte

    Di 22 januari Dinsdag 22 januari

  Veel van dit soort complexen zijn de eerste 25 jaar alleen maar verhuurd/uitgepond door beleggers/pensioenfondsen. Dan, zodra er wat grotere onderhoudsklussen dreigen aan te komen,
  worden ze alsnog in de verkoop gegooid. Pas op dat moment is men wettelijk verplicht een VvE op te richten (splitsing in appartementsrechten) en die begint dan fijn met een lege kas/pot voor de reserve groot onderhoud. De hongerige kopers, die zich dit meestal niet realiseren, worden dan voor een groot aantal jaren verplicht tot het ophoesten van gepeperde maandelijkse servicekosten om die financiële achterstand weg te werken.

 • Ron

    Di 22 januari Dinsdag 22 januari

  Wanneer zijn de sociale huurwoningen aan de beurt

  reageer
 • Cees

    Di 22 januari Dinsdag 22 januari

  Waarschijnlijk een stuk eerder dan de meeste koopwoningen en het wordt helemaal voor u geregeld. Afspraak is gemiddeld energielabel B bij huurwoningen in 2023.

 • De Sjaak

    Di 22 januari Dinsdag 22 januari

  Nooit, de verpaupering is niet meer tegen te houden.
  Alleen voor de potentiële kiezers doen ze wat vlak voor de verkiezingen
  Je weet toch.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert