Zorgen over geldtekort jeugdhulp

ALMERE • Do 24 januari 2019 | 23:35 • Donderdag 24 januari 2019 | 23:35

De jeugdhulp in Almere kampt met een tekort. Het budget zal naar verwachting worden overschreden met 2,5 miljoen euro. Dat is een afwijking van 4 procent op het totale budget, zegt wethouder Jerzy Soetekouw.

Soetekouw had de gemeenteraad met een brief op de hoogte gesteld van het tekort. De PVV wilde donderdagavond tijdens de politieke markt van de wethouder horen wat de oorzaak is van het tekort en wat Soetekouw er aan gaat doen. Annette Raijer van de PVV wil voorkomen dat kinderen geen hulp kunnen krijgen door het tekort.

'Verschillende oorzaken'
Er zijn volgens Soetekouw verschillende oorzaken voor het tekort. Zo is er vorig jaar meer beroep gedaan op 'jeugdhulp met verblijf.' Het gaat dan om hulp waar kinderen onderdak hebben bij een pleeggezin of een gezinshuis. Verder wijt Soetekouw het tekort aan de wijze van declareren van de zorgverleners. Omdat deze vaak pas na lange tijd rekeningen stuurden, waren uitgaven voor de gemeente soms onduidelijk. De grootste oorzaak van het tekort zegt Soetekouw is de 'onmogelijke opdracht uit Den Haag'. De gemeenten hebben de jeugdhulp overgedragen gekregen van het Rijk zonder dat daar voldoende geld tegenover stond, zegt Soetekouw. Hij wil samen met andere steden in Den Haag lobbyen voor meer geld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel