'Goed plan voor vissers bij harde brexit'

URK • Wo 30 januari 2019 | 9:24 • Woensdag 30 januari 2019 | 9:24

VisNed heeft een 'goed plan' voor de Urker vissers als er op 29 maart een zogeheten no deal brexit komt. Dat laat woordvoerder Pim Visser van de brancheorganisatie weten. "Er staan maatregelen klaar om de verstoring zo kort mogelijk te houden." Volgens Visser is het zwartste scenario dat de Urker vissers niet meer in de Britse wateren mogen vissen.

De Vereniging van Visgroothandelaren Urk (VVU) gaat zich volgens Visser bezighouden met de vishandel tussen Urk en Engeland. Zo'n 60 procent van de vis die vanuit Nederland aan Groot-Brittannië wordt verkocht, komt uit Urk.

Urker vissers kunnen zich individueel niet of nauwelijks voorbereiden op het aanstaande Britse vertrek uit de EU. Dat komt volgens Visser omdat nog steeds niet duidelijk is wat het Verenigd Koninkrijk precies gaat doen. "Je moet goed je papieren in orde hebben en contact houden met je brancheorganisatie. Dat is het enige wat je kunt doen", vertelt Visser.

Compensatie
Vorige week werd bekendgemaakt dat de vissers waarschijnlijk een compensatie krijgen als de Britten bij de brexit plotseling hun viswateren sluiten. De Europese Commissie stelde voor om het geld uit het fonds voor Maritieme Zaken en Visserij te halen. De compensatie is voor alle EU-vissers die nu nog in Britse wateren actief zijn.

De Flevolandse gedeputeerde Rijsberman reisde in december af naar Brussel om te praten EU-onderhandelaar Michel Barnier. Volgens Rijsberman zou het vissersdorp bij een harde brexit zwaar getroffen worden. Er zouden mogelijk 2000 banen verdwijnen. Ook de Urker wethouder Geert Post waarschuwde de ondernemers. Verschillende visverwerkers lieten weten dat ze zich niet druk maken over de gevolgen van een brexit zonder nadere afspraken met de EU.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel