Oproep aan pandeigenaren om asbestdak te vervangen

NOORDOOSTPOLDER • Do 31 januari 2019 | 23:46 • Donderdag 31 januari 2019 | 23:46

Het wordt tijd dat eigenaren van asbestdaken in Noordoostpolder hun dak vervangen. Daarvoor waarschuwt de gemeente. De Rijksoverheid wil asbest op daken na 31 december 2024 verbieden.

Eigenaren van daken zijn verantwoordelijk voor het verwijderen van asbest en de gemeente is toezichthouder bij die saneringen. Na 2024 is de gemeente ook wettelijk verantwoordelijk voor het handhaven van het asbestdakenverbod. Om die situatie te voorkomen zegt de gemeente nu al te willen werken aan bewustwording van de problematiek.

8 procent daken bevat mogelijk asbest
Volgens de gemeente bevat bijna 8 procent van het totale dakoppervlak in Noordoostpolder mogelijk asbest. Bijna 90 procent daarvan heeft betrekking op grotere panden met een dakoppervlak groter dan 250 vierkante meter.

Het verbod van asbestdaken komt er vanwege gezondheidsrisico’s van asbestdeeltjes in de omgeving van verweerde asbestdaken. Deze daken zijn voor 1994 toegepast en zijn in 2024 minimaal 30 jaar oud. Deze verwering begint vanaf 20 jaar en gaat steeds sneller.

Landelijk fonds
Staatssecretaris Van Veldhoven heeft een landelijk fonds aangekondigd voor de sanering van asbestdaken. Dit fonds wordt specifiek gericht op minder draagkrachtige eigenaren. Het fonds komt dit jaar beschikbaar.

Verder komt de provincie naar verwachting in maart met een subsidieregeling voor de combinatie asbestverwijdering en plaatsing van zonnepanelen en/of extra isolatiemaatregelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel