Veel inwoners hebben burn-outklachten

FLEVOLAND • Vr 1 februari 2019 | 16:45 • Vrijdag 1 februari 2019 | 16:45

Flevolanders spannen de kroon als het gaat om hebben van burn-outklachten. Zo'n 20% van de inwoners heeft daar last van. Dat blijkt uit onderzoek van TNO.

In Almere is dat nog meer, 22,7% van de inwoners ervaart daar klachten. Daarmee scoort de stad hoger dan Amsterdam en Utrecht. Ook op de balans tussen werk en privé scoort Flevoland erg slecht. Samen met Zeeland is in Flevoland de balans vaak zoek. 11% van de werknemers mist vaak of zeer vaak familie- of gezinsactiviteiten. Ook ervaart bijna een kwart van de Flevolanders agressie, geweld of pesterijen op het werk.

Volgens internist Joris Vernooij zijn er veel symptomen waaraan je burn-out of overbelasting kan herkennen. "Er zijn een scala aan lichamelijke en fysieke klachten waarvan je kunt afleiden dat er misschien iets aan de hand is." Even over je grenzen heen gaan is niet erg legt Vernooij uit. "Maar als je dat blijft doen dan gaat er op den duur wel echt iets mis."

Eigen verantwoording
Vernooij legt uit dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor als er iets speelt in hun leven wat ze niet aan kunnen. "Je moet dan echt gaan kijken naar wat voor je werk je doet en of daar iets veranderd kan worden. Overleg met de huisarts of de bedrijfsarts en kijk of er een mogelijkheid tot minder werken is. Je moet proberen te ontspannen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel