Advocaten: Rechtbank dreigt ziekenhuis en gevangenis achterna te gaan

LELYSTAD • Za 2 februari 2019 | 9:14 • Zaterdag 2 februari 2019 | 9:14

Een aantal Flevolandse advocaten vreest dat de rechtbank in Lelystad hetzelfde lot beschoren is als de gevangenis in Almere en de IJsselmeerziekenhuizen.

De Emmeloordse advocaat Harry Scholtens spreekt in het programma Over Flevoland Gesproken het vermoeden uit dat de rechtbank op termijn steeds verder wordt uitgekleed. Scholtens is woordvoerder van een groep bezorgde advocaten, die zich hebben verzameld in het Comité tot behoud van een volwaardige rechtbank in Lelystad.

Scholtens ziet in de verplaatsing van voorgeleidingen en taakstrafzittingen naar Utrecht een stapsgewijze uitholling van de rechtbank. Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming verzekerde het Comité in een brief dat van een uiteindelijke sluiting van de rechtbank in Lelystad geen sprake is. De minister wijst erop dat het vervolg van een strafzaak wel gewoon in Flevoland plaats vindt.

Die verzekering stelt Scholtens niet gerust. Hij houdt er rekening mee dat er alleen zittingen blijven, maar dat de organisatie eromheen verdwijnt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (10)

 • piet

    Ma 4 februari Maandag 4 februari

  alles weg mooi het is al n dorp nu nog meer sluit lelystad aan bij almere een mooie stad allely city

  reageer
 • Harry

    Zo 3 februari Zondag 3 februari

  Een rechtbank is geen voorziening waar de gewone burger gebruik van maakt. Is dus echt heel anders dan het ziekenhuis. De rechtbank mag van mij dus weg als dat een landelijke besparing oplevert. Ik snap alleen niet waarom die uit Lelystad naar Utrecht verhuist; Amsterdam-Zuid is voor Flevoland/Lelystad veel logischer en beter bereikbaar dan Utrecht.

  reageer
 • De wijkzuster

    Zo 3 februari Zondag 3 februari

  Het gebouw is wel een mooi onderkomen voor ons nieuwe ziekenhuis.

 • Heinz

    Zo 3 februari Zondag 3 februari

  En welke gedachten spelen er bij de verdere ontmanteling van Rijkswaterstaat in Lelystad? Alles moet schijnbaar naar Utrecht in de file en vaak geen werkplek te vinden in gebouw Westraven. De komers en vertrekkers komen elkaar om 10.00 uur al in de parkeergarage tegen.

  reageer
 • Harro

    Za 2 februari Zaterdag 2 februari

  En deze man kan wel eens gelijk krijgen!! Of heeft ie al gelijk?
  De rechtspraak midden nederland ziet het liefst alles in Utrecht gebeuren!
  In het begin was er sprake van een samenwerking tussen Lelystad en Utrecht maar dit begint langzaam op een overname door Utrecht te lijken!

  Lang leve Rutte!!

  reageer
 • Carlo

    Za 2 februari Zaterdag 2 februari

  Volgens mij is die zorg terecht, langzaam verdwijnt alles uit Flevoland naar Utrecht.
  Voorbereidingen gaan al naar de rechtbank Utrecht.
  Wat je kwijt bent krijg je meestal niet meer terug.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Gebruiker

    Za 2 februari Zaterdag 2 februari

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • Spookk

    Za 2 februari Zaterdag 2 februari

  Is alleen zijn eigen hachje aan het redden. Totaal geen moeite mee als er nog geel meer van dit soort geld vretende tenten gesloten worden.

  Denk dat de gemiddelde Nederlander werkelijkwaar geen idee heeft dat hij mee betaald aan dit soort praktijken.

  Rechter betaald door de staat, OVJ door de staat, gebouw door de staat. Tot daar prima! Maar waarom een advocaat door de staat ?

  Ga daar maar eens op bezuinigen. En als die advocaten dan beginnen te mekkeren over eerlijke kansen bla bla bla, verlaag je tarief dan van 100 euro per uur naar bijv. 15 euro per uur voor de minima.

  Nee dat kan dan weer niet, iemand moet immers betalen voor die dikke Mercedessen, dure Vila’s en op toplocaties advocatenkantoren.

  reageer
 • Yvon

    Zo 3 februari Zondag 3 februari

  We hebben nog steeds pro Deo advocaten en dus rechtshulp voor minima. Rechtbanken kunnen het werk niet meer aan. Dus hoe meer je er gaat sluiten hoe langer het duurt voordat je je recht kunt halen of hoe langer het duurt dat een crimineel voor de rechtbank moet verschijnen. Slechte zaak. Sociaal advocaten of pro deo advocaten verdienen het zout in de pap niet. Ze heten niet allemaal gebroeders anker of moskovitch.
  Na een rechtzaak wordt de veroordeelde partij ook veroordeeld tot het betalen van de proceskosten en vaak ook tot het geheel of gedeeltelijk vergoeden van de advocaatkosten van de andere partij. Ook is het zo als er minder zaken behandeld kunnen worden door gebrek aan rechtbanken/rechters ook andere gaan omvallen. Ondernemers die lang moet wachten om niet betaalde facturen geïnd te krijgen, deurwaarders, verhuurders die met huurders zitten die niet betalen en er zonder vonnis niet uitgezet kunnen worden, mensen die letsel hebben opgelopen en nog veel langer kunnen wachten tot zij krijgen waar zij recht op hebben. Werknemers die belazerd worden door hun werkgever en jaren moeten wachten voordat ze hun werkgever kunnen dagvaarden of na dagvaarding ik weet niet hoe lang moeten wachten voor hun recht gedaan wordt. Verzekeringsmaatschappijen waar je nu al jaren en jaren moet wachten voordat er iets gebeurd, gaat nog veel langer duren.

  Dus niet zo slap ouw..eren.

 • Hannah van Boven

    Za 2 februari Zaterdag 2 februari

  Snappen de gewone Lelystedelingen van dit verhaal nog iets?
  Krijgen ook al geen inkomsten meer om arme sloebers bij te staan en dan nu tijdverlies door lange treinreizen, terwijl je daar toch ook je stukken door kan nemen? hoezo op zwart zaad zitten?

  reageer
 • RobB

    Za 2 februari Zaterdag 2 februari

  Schandalig als de rechtbank weggaat of uitgekleed wordt. Leve Rutte😞

  reageer
 • Karel

    Za 2 februari Zaterdag 2 februari

  Vaste straffen die vooraf bepaald zijn.Net als verkeersboetes.Minder advocaten nodig,rechtbank slopen dan is er meer parkeerruimte bij het station

  reageer
 • Beans

    Zo 3 februari Zondag 3 februari

  Parkeerruimte? Halve waag garage staat dagelijks leeg. Ga daar maar parkeren.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert