Nieuwe samenwerking met energiebedrijf ENGIE

LELYSTAD • Do 7 februari 2019 | 11:41 • Donderdag 7 februari 2019 | 11:41

De provincie Flevoland en gemeente Lelystad gaan intensiever samenwerken met energiebedrijf ENGIE. Doel is het uitrollen van duurzame initiatieven bij containerhaven Flevokust en de Maxima-centrale. Gekeken wordt bijvoorbeeld naar grote batterijen om energie van windmolens en zonnepanelen tijdelijk in op te slaan. Daarnaast gaat ENGIE toekomstige bedrijven bij Flevokust helpen bij de aanleg van hun energie-infrastructuur.

Twee jaar geleden sloten ENGIE, de provincie en gemeente ook al een overeenkomst. Dat leidde tot de aanleg van een groot zonnepark in de buurt van Flevokust. De bouw daarvan is inmiddels in volle gang. De handtekeningen onder de deal werden donderdagochtend gezet bij de Maxima-centrale. Ondanks de opmars van wind- en zonne-energie blijft er voor de gascentrale de komende decennia een belangrijke rol weggelegd.

Vooral als het gaat om de momenten waarop er maar weinig wind of zonne-energie wordt opgewekt. "Er zijn meer schommelingen gekomen van stilstaan en draaien", vertelt Han Blokland van ENGIE. "En dat kan de Maxima-centrale goed. Die kan heel economisch draaien met een hoog rendement en kan snel uit en aangeschakeld worden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel