OM eist 15 maanden cel tegen boekhouder

LELYSTAD • Do 7 februari 2019 | 19:45 • Donderdag 7 februari 2019 | 19:45

Tegen een 68-jarige boekhouder uit Lelystad is donderdag 15 maanden gevangenisstraf geëist. De boekhouder wordt ervan verdacht dat hij, samen met een notaris, vier ton heeft verduisterd van het notariskantoor in Amsterdam. Tegen de 53-jarige notaris uit Nieuw-Vennep eiste de officier van justitie 13 maanden cel.

De officier eiste ook een beroepsverbod van vijf jaar. De notaris is overigens in 2015 al uit het ambt gezet, maar volgens het OM trekt hij zich daar niet veel van aan.

Verzonnen betalingen
Een kantoorgenoot van de notaris deed zes jaar geleden aangifte. Er bleken grote bedragen verdwenen van een zogenoemde derdengeldenrekening, waarop cliënten tijdelijk hun geld parkeerden. Dat geld stond soms tientallen jaren op de rekening van het kantoor. De boekhouder verzon betalingen. De verdachte notaris keurde die betalingen goed en ze verdeelden vervolgens de buit.

Volgens de Lelystadse boekhouder heeft hij niets verkeerd gedaan. De vorige notaris zou hem beloofd hebben dat hij ‘dit potje’ mocht hebben. De verdachte notaris heeft verklaard dat de boekhouder de financiële deskundige was binnen het kantoor. Maar hij gaf toe dat dit geld naar de klanten, de belasting of naar het kantoor had gemoeten, maar zeker niet naar de boekhouder.

'Geen enkel ethisch besef'
De gestolen bedragen zijn inmiddels grotendeels terugbetaald. De officier constateerde dat de notaris geen enkel ethisch besef had en dat de boekhouder een ontevreden man is die nooit genoeg had, ondanks een enorm salaris. De boekhouder had onder meer een huis in Spanje gekocht, wat hij weer heeft moeten verkopen.

Overigens vonden beide verdachten het onterecht dat ze na zes jaar nog voor de rechter moeten komen. De rechter doet over vier weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel