Grote daling van incidenten op stadsbussen

ALMERE • Ma 11 februari 2019 | 15:49 • Maandag 11 februari 2019 | 15:49

Het aantal incidenten in Almeerse stadsbussen is vorig jaar fors gedaald. Het gaat grofweg om een halvering. Volgens vervoerder Keolis gaat het niet alleen qua harde cijfers de goede kant op, maar geven reizigers ook aan zich een stuk veiliger te voelen.

Incidenten worden door Keolis in drie categorieën ingedeeld. Bij de zwaarste categorie gaat het bijvoorbeeld om mishandeling van personeel of vandalisme. In 2018 vonden er 24 van dat soort incidenten plaats. Een jaar eerder waren dat er nog 91. Een afname dus van bijna driekwart.

Bij de middelste categorie aan incidenten, zoals misbruik van voorzieningen en overlast, is er een daling zichtbaar van 502 in 2017 naar 238 in 2018. Zo'n halvering is ook te zien bij de lichtste categorie aan incidenten, zoals het overtreden van de huisregels. Daar gaat het om een afname van 166 naar 87.

Anders aanspreken
Keolis noemt een aantal redenen voor de goede resultaten. Zo wordt tegenwoordig anders omgegaan met het aanspreken en aanpakken van zwartrijders. Veel geweldsincidenten ontstaan namelijk op het moment dat zwartrijders op de bon geslingerd worden. Ook waren er in 2018 meer boa's op de bussen actief. Daarnaast is contant geld afgeschaft en buschauffeurs hebben een cabine gekregen die ze volledig kunnen afsluiten.

Aantal zwartrijders blijft hoog
Het aantal zwartrijders in Almeerse bussen blijft overigens hoog. Keolis zegt maandelijks tussen de 600 en 800 mensen te bekeuren. Op sommige ritten ligt het percentage zwartrijders op wel 40 procent.

Bodycams
Voor het komende jaar wil Keolis verschillende nieuwe maatregelen nemen om het aantal incidenten te verminderen. Zo worden medewerkers Service & Veiligheid uitgerust met bodycams. Dat moet het makkelijker maken om daders op te sporen, maar er moet ook een de-escalerende werking vanuit gaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel