Oostvaardersoevers moeten vissen handje helpen

FLEVOLAND • Ma 11 februari 2019 | 20:31 • Maandag 11 februari 2019 | 20:31

Kan de visstand in het Markermeer ervan profiteren als het meer wordt aangesloten op de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen? Om dat uit te zoeken, wordt er tot het einde van het jaar een onderzoek gedaan.

Zeven overheden en organisaties tekenen hiervoor woensdag een samenwerkingsovereenkomst voor het project 'Oostvaardersoevers'. Het gaat om de provincie, Rijkswaterstaat, het Waterschap Zuiderzeeland, FlevoLandschap, Staatsbosbeheer en de gemeenten Almere en Lelystad.

De kwaliteit van het water in het Markermeer is al lange tijd slecht en voedselarm. Aan de andere kant van de Oostvaardersdijk is het water in de Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen juist voedselrijk. Het idee is dat vissen en reptielen en uiteindelijk het gehele gebied ervan profiteren als ze tussen het meer en de plassen kunnen bewegen.

Natuurlijke oevers
Door het hoogteverschil van vier meter tussen het meer en de plassen zijn er wel maatregelen nodig om het voor de dieren mogelijk te maken om van het ene naar het andere gebied te gaan. Gedacht wordt aan natuurlijke oevers langs de dijken of een combinatie van projecten, maar wat er wel of niet mogelijk is, moet de komende maanden duidelijk worden, zegt Louis Schouwstra, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat Midden-Nederland.

De deelnemende instanties gaan nu een plan maken. Eind dit jaar moet dat een voorstel opleveren, dat wordt voorgelegd aan de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Die bepalen dan of de rijksoverheid wil meebetalen.

Plan kost 'tientallen miljoenen'
Gedeputeerde Michiel Rijsberman schat dat realisatie van Oostvaardersoevers enkele tientallen miljoenen euro's kost. Aan het plan kunnen net als bij de MarkerWadden ook private partijen meedoen.

Volgens de D66-gedeputeerde is het 'strikt nodig' om de waterkwaliteit in het Markermeer te verbeteren. Niet alleen de natuur profiteert dan, het is ook goed voor het toerisme naar het Nationaal Park Nieuw Land. De gebieden zijn daar onderdeel van.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel