Oostvaardersoevers moeten vissen handje helpen

FLEVOLAND • Ma 11 februari 2019 | 20:31 • Maandag 11 februari 2019 | 20:31

Kan de visstand in het Markermeer ervan profiteren als het meer wordt aangesloten op de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen? Om dat uit te zoeken, wordt er tot het einde van het jaar een onderzoek gedaan.

Zeven overheden en organisaties tekenen hiervoor woensdag een samenwerkingsovereenkomst voor het project 'Oostvaardersoevers'. Het gaat om de provincie, Rijkswaterstaat, het Waterschap Zuiderzeeland, FlevoLandschap, Staatsbosbeheer en de gemeenten Almere en Lelystad.

De kwaliteit van het water in het Markermeer is al lange tijd slecht en voedselarm. Aan de andere kant van de Oostvaardersdijk is het water in de Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen juist voedselrijk. Het idee is dat vissen en reptielen en uiteindelijk het gehele gebied ervan profiteren als ze tussen het meer en de plassen kunnen bewegen.

Natuurlijke oevers
Door het hoogteverschil van vier meter tussen het meer en de plassen zijn er wel maatregelen nodig om het voor de dieren mogelijk te maken om van het ene naar het andere gebied te gaan. Gedacht wordt aan natuurlijke oevers langs de dijken of een combinatie van projecten, maar wat er wel of niet mogelijk is, moet de komende maanden duidelijk worden, zegt Louis Schouwstra, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat Midden-Nederland.

De deelnemende instanties gaan nu een plan maken. Eind dit jaar moet dat een voorstel opleveren, dat wordt voorgelegd aan de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Die bepalen dan of de rijksoverheid wil meebetalen.

Plan kost 'tientallen miljoenen'
Gedeputeerde Michiel Rijsberman schat dat realisatie van Oostvaardersoevers enkele tientallen miljoenen euro's kost. Aan het plan kunnen net als bij de MarkerWadden ook private partijen meedoen.

Volgens de D66-gedeputeerde is het 'strikt nodig' om de waterkwaliteit in het Markermeer te verbeteren. Niet alleen de natuur profiteert dan, het is ook goed voor het toerisme naar het Nationaal Park Nieuw Land. De gebieden zijn daar onderdeel van.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (5)

 • Rinus Rooyakkers

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Mooi plan!

  reageer
 • Jur

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Het mag wat kosten, deze hobbies.

  reageer
 • Boels

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Maak er een polder van.

  reageer
 • Danny

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Slaan we niet een beetje door met het 'verbeteren' van de natuur in de Markerwadden? Er zijn rondom nu al zoveel projecten opgestart.

  reageer
 • Ezther

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Zolang er nog zilt water bij de gemalen op het Markermeer wordt gepompt, zolang zal de waterkwaliteit niet verbeteren. Zolang daar geen oplossing voor is, is het weggegooid geld.

  reageer
 • De ingenieur

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  Er wordt geen zout water uit de polder geloosd. Het water uit de polder is schoner dan het IJssel- of Vechtwater.

 • mf

    Di 12 februari Dinsdag 12 februari

  En waarom is zilt water slecht voor de waterkwaliteit? Er zijn toch genoeg zilte ( zelfs ook zoute) wateren met een uitstekende waterkwaliteit.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert