Oude tekeningen van de Rijksdienst online

LELYSTAD • Wo 20 februari 2019 | 18:44 • Woensdag 20 februari 2019 | 18:44

Zo'n kleine vijftienduizend tekeningen en kaarten van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders zijn vanaf deze week vanuit je luie stoel te zien. Het Flevolands Archief heeft het materiaal laten digitaliseren.

Het gaat om plankaarten en tekeningen van de inrichting van de polder. "Zo is er een bijzondere tekening van Emmeloord toen het nog bedacht was als ouderwets Zuiderzeestadje. Uiteindelijk is er voor een ander plan gekozen", vertelt Marjolein Zeilstra van Het Flevolands Archief. Ook zijn er bouwtekeningen van kippenhokken waar ruimte is voor zo'n honderd kippen."

Vogelvlucht
Het gedigitaliseerde archief van de Rijksdienst is niet alleen interessant voor onderzoekers, meent Zeilstra. "Het is leuk voor iedereen die interesse heeft in de polder. Er zitten echte pareltjes tussen. Een tekening waarin je in vogelvlucht de inrichting van de Noordoostpolder ziet bijvoorbeeld."

Broos
Een extern bedrijf heeft de documenten gedigitaliseerd, maar de medewerkers van het archief hebben er maanden aan gewerkt. "We hebben eerst alles netjes uitgezocht. Het moest heel zorgvuldig gebeuren, want veel van de tekeningen zijn heel broos. Die konden we nooit laten zien aan een groot publiek. Nu wel."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel