Leger des Heils beboet voor legionellarisico opvang

ALMERE • Vr 22 februari 2019 | 11:41 • Vrijdag 22 februari 2019 | 11:41

Het Leger des Heils moet van de rechter 2.500 euro boete betalen omdat in Almere in 2015 niet voldoende maatregelen genomen waren tegen legionella-besmetting. Dat is vrijdag bepaald in de rechtbank in Utrecht.

Het Leger des Heils werd in februari 2015 gewaarschuwd dat het waterleidingennetwerk in Almere niet voldeed aan het legionella-beheersplan. Er moesten technische aanpassingen gedaan worden. Bij een hercontrole in het najaar van dat jaar bleek dat wederom niet alles op orde was. Daarvoor kreeg de stichting een boete van 5000 euro.

Het Leger Des Heils weigerde die boete te betalen. Volgens een medewerker was de organisatie na de waarschuwing gelijk aan de slag gegaan, maar was het ondoenlijk om de hele renovatie van de leidingen binnen een paar maanden voor elkaar te krijgen. Het pand moest daarvoor fors worden verbouwd, terwijl het ondertussen ook bewoond werd. "Dat kun je echt niet zomaar uitvoeren", aldus de medewerker.

Een collega benadrukte dat de opvangbewoners al die tijd geen gevaar hadden gelopen op een legionella-besmetting. Het Leger des Heils liet de leidingen in het pand dagelijks extra doorspoelen om de legionellabacterie geen kans te geven.

Keuzes
De economische politierechter had er begrip voor dat het Leger des Heils praktische keuzes moest maken, maar dat pleitte de stichting volgens hem niet vrij. Hij hield in de straf rekening met het tijdsverloop en alle omstandigheden. De rechter legde het Leger des Heils daarom een boete van 5.000 euro op, waarvan de helft voorwaardelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel