Leger des Heils beboet voor legionellarisico opvang

ALMERE • Vr 22 februari 2019 | 11:41 • Vrijdag 22 februari 2019 | 11:41

Het Leger des Heils moet van de rechter 2.500 euro boete betalen omdat in Almere in 2015 niet voldoende maatregelen genomen waren tegen legionella-besmetting. Dat is vrijdag bepaald in de rechtbank in Utrecht.

Het Leger des Heils werd in februari 2015 gewaarschuwd dat het waterleidingennetwerk in Almere niet voldeed aan het legionella-beheersplan. Er moesten technische aanpassingen gedaan worden. Bij een hercontrole in het najaar van dat jaar bleek dat wederom niet alles op orde was. Daarvoor kreeg de stichting een boete van 5000 euro.

Het Leger Des Heils weigerde die boete te betalen. Volgens een medewerker was de organisatie na de waarschuwing gelijk aan de slag gegaan, maar was het ondoenlijk om de hele renovatie van de leidingen binnen een paar maanden voor elkaar te krijgen. Het pand moest daarvoor fors worden verbouwd, terwijl het ondertussen ook bewoond werd. "Dat kun je echt niet zomaar uitvoeren", aldus de medewerker.

Een collega benadrukte dat de opvangbewoners al die tijd geen gevaar hadden gelopen op een legionella-besmetting. Het Leger des Heils liet de leidingen in het pand dagelijks extra doorspoelen om de legionellabacterie geen kans te geven.

Keuzes
De economische politierechter had er begrip voor dat het Leger des Heils praktische keuzes moest maken, maar dat pleitte de stichting volgens hem niet vrij. Hij hield in de straf rekening met het tijdsverloop en alle omstandigheden. De rechter legde het Leger des Heils daarom een boete van 5.000 euro op, waarvan de helft voorwaardelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (3)

 • Evros

    Zo 24 februari Zondag 24 februari

  Geweldig!
  En dan te bedenken dat de plaatselijke autoriteiten constant verstek laten gaan.
  Laten we blij zijn dat deze organisatie haar nek uitsteekt om al die lui, wel of niet schuldig aan eigen problemen, de helpende hand reikt.

  Hoop dat al die lui , die denken verstand van zaken te hebben eens diep nadenken over hoe het verder moet i.p.v. boetes uitdelen.

  En ja, er moet ook eens iets gedaan worden aan al die lieden die overlast geven en van de straten een vuilnisbelt maken. Of willen ze daar het Leger des Heils ook voorop laten draaien !

  Burgemeester, kijk eens naar je ambtenaren! Of hebben ze daar alleen maar luxe paarden! Pak die zaak nou eens goed aan zonder iedere keer het probleem te verplaatsen.

  reageer
 • Peter

    Vr 22 februari Vrijdag 22 februari

  Nou nog even de rotzooi opruimen die de clienten van deze opvanglocatie elke dag achterlaten. Tientallen lege blikjes bier en plastic blijft er dagelijks achter in het openbaar groen en in de Delfzijlsingel. Elk toezicht vanuit deze locatie ontbreekt!

  reageer
 • Sjaak

    Vr 22 februari Vrijdag 22 februari

  Nou maar bidden dat het goed komt dan.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert