Gemeente deelt gratis planten uit om bijen te redden

ZEEWOLDE • Di 26 februari 2019 | 19:31 • Dinsdag 26 februari 2019 | 19:31

Zeewolde stelt gratis bijvriendelijke planten beschikbaar voor inwoners van de gemeente. Dat doet de gemeente omdat het slecht gaat met de bij in Nederland.

Zeewoldenaren die graag een plant willen hebben kunnen een speciale bon uit de huis-aan-huiskrant Zeewolde Actueel knippen. Die bon staat op 12 maart in de krant en geeft recht op één plant, af te halen bij tuincentrum de Oosteinde. De plant kan worden afgehaald tussen 16 en 23 maart. Er is keuze uit verschillende soorten planten. De planten worden uitgedeeld zolang de voorraad strekt.

De gemeente Zeewolde heeft een jaar geleden van 'Nederland Zoemt' het predikaat bijvriendelijke gemeente gekregen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (6)

 • Poldermens

    Wo 27 februari Woensdag 27 februari

  En langs alle volkstuinen een strook bloemenmengsel zaaien kan ook meehelpen. Maar dan landelijk aanpakken!

  reageer
 • P

    Wo 27 februari Woensdag 27 februari

  Prima initiatief, maar stel dan ook gelijk beperkingen in op het aantal kasten dat imkers mogen inzetten en strengere wetgeving op het gebied van kasten in de buurt van b.v. natuurgebieden.

  Door bebouwing (urbanisatie) en monocultuur in de landbouw leven we in tijden van bloemenschaarste. Vooral wilde bijen hebben het hierdoor heel moeilijk. Het laatste waar deze wilde bijen op zitten te wachten is op nog meer oneerlijke voedselconcurrentie van gedomesticeerde honingbijen. Wilde bijen moeten het in tegenstelling tot honingbijen immers doen zonder de goede zorgen van een imker. Dus men zou zichzelf de vraag moeten stellen; is het wel verstandig om imker te worden?

  Het begint allemaal met gebrekkige kennis en onvolledige berichtgeving in de media. Veel mensen horen via allerlei media dat het slecht gaat met "de bij". Zonder het besef dat "de bij" niet bestaat, zonder het besef dat er alleen al in Nederland honderden soorten veelal solitair levende bijen rondvliegen en zonder zich ook maar enigzins in de materie te verdiepen besluiten deze "weldoeners" imker te worden. Wat deze "natuurvrienden" niet beseffen is dat ze onbedoeld en ongetwijfeld goedbedoeld de problemen alleen maar groter maken. En mijn inziens maken imker- en bijenhoudersverenigingen hier over de rug van "de bij" misbruik van, de onwetendheid van deze mensen brengt immers geld in het laatje. Als je "de bij" echt wilt redden word dan zeker geen imker!

  Gr, Peter

  reageer
 • Daryl Dixon

    Wo 27 februari Woensdag 27 februari

  Aan de ene kant heb je gelijk, maar ik ben lid van natuurmonumenten en daar staan vaak artikelen in over dat het SLECHT gaat met de wilde bijensoort. Mensen moeten hun tuinen wat meer laten verwilderen en meet niet gecultiveerde planten nemen. De gekweekte planten zijn niet voedzaam en aantrekkelijk genoeg voor de wilde bij. In mijn tuin staat ook “onkruid” bloemen die ieder jaar opkomen en het zit ieder jaar weer vol met wilde bijen, hommels en vlinders. Het is puur genieten om hier naar te kijken en naar al dat gezoem te luisteren. Mensen kunnen zaden kopen bij natuur monumenten voor wilde bloemen. Gewoon doen en tegels eruit, planten erin.

 • Zon

    Di 26 februari Dinsdag 26 februari

  Almere deed dit in iets andere vorm: lever 1 tuintegel in en je ontving een buitenplant.

  reageer
 • Cindy-Lou

    Wo 27 februari Woensdag 27 februari

  Dhr maga, wat een onzin weer.

 • Dhr. Maga

    Wo 27 februari Woensdag 27 februari

  U bent in de war de tegels die verdwijnen in Almere worden gehanteerd om ruiten in te gooien tbv inbraak.
  Is uitgebreid in het nieuws geweest.

 • Froukje

    Di 26 februari Dinsdag 26 februari

  Top!!
  Een positieve actie die echt nodig is!
  Eindelijk eens een Gemeente die ook eens verder kijkt.
  Hier kijk ik echt van op.

  reageer
 • Daryl Dixon

    Di 26 februari Dinsdag 26 februari

  Goed initiatief, moet eigenlijk
  overal gebeuren.🌾🌺🌹

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • A.

    Di 26 februari Dinsdag 26 februari

  Mooie actie!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert