Twee dode otters in illegale visfuik gevonden

LELYSTAD • Vr 1 maart 2019 | 16:27 • Vrijdag 1 maart 2019 | 16:27

In een illegale visfuik in natuurgebied De Wildwallen bij Natuurpark Lelystad zijn afgelopen dinsdag twee dode otters gevonden. Een moederdier en haar dochter zijn waarschijnlijk verdronken toen ze in de netten in de Larservaart terecht kwamen.

Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland baalde toen hij hoorde wat er was gebeurd. "Dit is wel heel zonde. Dan heb je een keer nakomelingen en dan gaan ze zo dood." Er leven volgens Reinhold nu 22 otters in de provincie. "Twee otters die dood zijn is een relatief groot deel van wat we hebben."

Waakzaam
Het komt wel vaker voor dat er visfuiken in het water staan op plekken waar dat niet mag, zegt Reinhold. "Ik kom ze wel eens tegen. De Omgevingsdienst Flevoland handhaaft dit, want het zijn illegale praktijken." De beheerder van de Wildwallen Het Flevo-landschap roept bezoekers van hun natuurgebieden op waakzaam te zijn. "Ziet u tijdens een wandeling of fietstocht illegale fuiken, netten of vallen? Laat het ons weten, om ongelukken te voorkomen", schrijven ze in hun nieuwsbrief.

De dieren zijn ingevroren en naar de Wageningen Universiteit gebracht om onderzoek te doen naar hun DNA en de definitieve doodsoorzaak vast te stellen. Dat gebeurt met elke dode otter die in Nederland wordt gevonden. Sinds de eerste otters die in 2002 in het wild zijn uitgezet leven er nu zo'n 250 otters in Nederland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel