Onderzoek naar prostaatkanker van start

FLEVOLAND • Zo 3 maart 2019 | 13:50 • Zondag 3 maart 2019 | 13:50

Ruim 250 mannen, waaronder enkele uit Flevoland, doen de komende maanden mee een prostaatonderzoek. Voor de meeste mannen is het een spannend project waaruit onder meer moet blijken welke invloed eten heeft op de ontwikkeling van prostaatkanker.

Bij de start van de pilot zaterdagmiddag in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, kregen de mannen nog de laatste instructies mee. Ze zijn in drie groepen onderverdeeld. Zo is er een groep die zich moet houden aan een voedingspatroon bij prostaatkanker. Verder is er een zogenoemde vers+ groep, die de instructie krijgt om gezond te eten. En dan is er nog een controlegroep die zich niet aan een specifiek dieet hoeft te houden.

Wim Smit uit Dronten is een van de mannen die meedoet aan het onderzoek. Hij kookt z’n eigen potje en denkt dat hij aardig goed bezig is. "Maar er zijn best verbeterpunten", haast hij zich te zeggen. "Minder suiker, denk ik en meer vers". De doos die de mannen van de vers+ groep meekrijgen zit boordevol verse groenten.

Iets jonger dan de meeste mannen die aan het onderzoek meedoen, is Kees van der Donk. Hij werd al op jonge leeftijd geconfronteerd met prostaatkanker. Van der Donk: "Ik wil er zo snel mogelijk van af. En als dat niet lukt wil ik proberen om de groei zo veel mogelijk te vertragen".

In juni is dit deel van het onderzoek afgerond. Voor het najaar zoekt de organisatie www.patientenvoeding.nl nog deelnemers. Het project wordt mede-gefinancierd door de gemeente Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (3)

 • Yvon

    Ma 4 maart Maandag 4 maart

  Kanker begint met een falend immuunsysteem. Een niet goed werkend immuunsysteem ontstaat door allerlei factoren waaronder ook slechte voeding. Dus prima onderzoek, maar dan moeten we ook gaan kijken of het ook te maken kan hebben met medicatie die ons immuunsysteem beinvloed dan wel onderdrukt, of door op hol geslagen massa vaccinaties op zeer jonge leeftijd. Door stress werkt ons immuunsysteem ook minder goed. Daarbij het overgrote deel van mannen die op bejaarde leeftijd overlijdt, overlijdt met prostaatkanker en niet door prostaatkanker.

  reageer
 • evert

    Zo 3 maart Zondag 3 maart

  Tegenwoordig weet men uit gekkigheid niet meer wat men moet onderzoeken. De meeste mannen hebben een sluimerende prostaatkanker welke zich naarmate je ouder wordt wel/niet openbaart. Vreemd om te denken en te gaan onderzoeken of voeding invloed heeft op het ontstaan van prostaatkanker. En vergeet niet dat voordat het onderzoek van start gaat de dames die op de foto staan en ook aan het onderzoek meewerken(??) om te bouwen naar een manspersoon. En wat te denken van: "De doos die de mannen van de vers+ groep meekrijgen zit boordevol verse groeten", over welke en wat voor een doos hebben we het??

  reageer
 • Bertus

    Zo 3 maart Zondag 3 maart

  U bent er niet van op de hoogte dat voeding een rol kan spelen in de ontwikkeling van kanker? U wilt geen onderzoek naar het ontstaan en de bestrijding van kanker?

 • MarkS90

    Zo 3 maart Zondag 3 maart

  Wat is dit voor bangmakerij? Als of het krijgen van kanker door eten komt. Nee, het komt door gemuteerde cellen die beginnen te leven. En dat ligt niet aan het etenb van wit of bruin brood.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert