Onderzoek naar prostaatkanker van start

FLEVOLAND • Zo 3 maart 2019 | 13:50 • Zondag 3 maart 2019 | 13:50

Ruim 250 mannen, waaronder enkele uit Flevoland, doen de komende maanden mee een prostaatonderzoek. Voor de meeste mannen is het een spannend project waaruit onder meer moet blijken welke invloed eten heeft op de ontwikkeling van prostaatkanker.

Bij de start van de pilot zaterdagmiddag in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, kregen de mannen nog de laatste instructies mee. Ze zijn in drie groepen onderverdeeld. Zo is er een groep die zich moet houden aan een voedingspatroon bij prostaatkanker. Verder is er een zogenoemde vers+ groep, die de instructie krijgt om gezond te eten. En dan is er nog een controlegroep die zich niet aan een specifiek dieet hoeft te houden.

Wim Smit uit Dronten is een van de mannen die meedoet aan het onderzoek. Hij kookt z’n eigen potje en denkt dat hij aardig goed bezig is. "Maar er zijn best verbeterpunten", haast hij zich te zeggen. "Minder suiker, denk ik en meer vers". De doos die de mannen van de vers+ groep meekrijgen zit boordevol verse groenten.

Iets jonger dan de meeste mannen die aan het onderzoek meedoen, is Kees van der Donk. Hij werd al op jonge leeftijd geconfronteerd met prostaatkanker. Van der Donk: "Ik wil er zo snel mogelijk van af. En als dat niet lukt wil ik proberen om de groei zo veel mogelijk te vertragen".

In juni is dit deel van het onderzoek afgerond. Voor het najaar zoekt de organisatie www.patientenvoeding.nl nog deelnemers. Het project wordt mede-gefinancierd door de gemeente Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel