Paprikateler verwarmt kassen met aardwarmte

LUTTELGEEST • Vr 8 maart 2019 | 16:11 • Vrijdag 8 maart 2019 | 16:11

Paprikateler Hoogweg verwarmt zijn kassen vanaf vandaag met aardwarmte. Het bedrijf in Luttelgeest is het eerste in Flevoland dat bijna volledig op aardwarmte draait. Driekwart van de warmte komt uit de grond, meer dan verwacht.

Na een een jaar onderzoeken en experimenteren worden de kassen vol met paprikaplanten door middel van geothermie verwarmd. Het warme water wordt uit diepe grondlagen naar boven gepompt. Bijna twee kilometer diep zit het warme grondwater. Via een ingenieus buizenstelsel komt het in de kassen. Die beslaan een oppervlakte van 100 hectare zo'n 200 voetbalvelden.

Blij is financieel directeur Hans Oltshoorn van Hoogweg paprikakwekerijen dat hij bijna geen aardgas meer nodig heeft. "Het was best spannend". De paprikateler had van te voren wel onderzoek laten doen, maar had niet verwacht dat het resultaat zo positief zou zijn. "Het water is zelfs warmer dan we oorspronkelijk gedacht hadden. Vijf graden warmer dan we ingeschat hadden".

De nieuwe aardwarmte-installatie is niet goedkoop. De investering kost 20 miljoen euro. Geothermie-projecten als deze krijgen een subsidie waardoor aardwarmte in de kassen van Oltshoorn toch rendabel is. Volgens Oltshoorn zit er onder Luttelgeest voor de komende veertig jaar aardwarmte in de grond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel