Aanleg zandoevers langs Houtribdijk klaar

FLEVOLAND • Di 12 maart 2019 | 14:09 • Dinsdag 12 maart 2019 | 14:09

Rijkswaterstaat heeft de aanleg van zandoevers langs de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen afgerond. De nieuwe oevers zijn 10 kilometer lang en moeten de dijk beschermen tegen de golven van het IJsselmeer en Markermeer.

In een paar maanden tijd is er tien miljoen kuub zand langs de dijk gelegd. Dat is volgens Rijkswaterstaat meer dan er normaal in een jaar langs de hele Nederlandse kust wordt gestort.

De aannemer gaat nu verder met het op hoogte brengen van de zandoevers. Ze lopen geleidelijk af in het water van het Markermeer en het IJsselmeer. Het zand wordt verder ingezaaid met een grasmengsel. Dat moet verstuiving van het zand tegengaan.

Het zand is met een speciale winzuiger uit het Markermeer gehaald. Bodemmateriaal dat niet geschikt was voor de dijkversterking is gebruikt voor de aanleg van Trintelzand, het nieuwe natte natuurgebied in het Markermeer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel