180 Konikpaarden naar Wit-Rusland en Spanje

LELYSTAD • Wo 13 maart 2019 | 10:57 • Woensdag 13 maart 2019 | 10:57

Staatsbosbeheer verplaatst binnenkort zo'n 180 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen naar natuurgebieden in Spanje en Wit-Rusland. Er leven nu ruim 600 konikpaarden in het natuurgebied, maar het aantal moet teruggebracht worden. Met de geplande verhuizing wordt dat doel ruimschoots behaald.

Zo'n 150 paarden verhuizen naar het Republican Landscape Reserve Naliboksky in Wit-Rusland. Dat transport staat gepland voor begin juni. De paarden die naar Wit-Rusland gaan moeten voor vervoer namelijk eerst een maand in quarantaine. Dat kan nu niet omdat de paarden zwanger zijn. Het vervoeren van drachtige paarden is niet goed voor de dieren. Vandaar dat ze voor nu nog even in het gebied blijven.

De 30 andere paarden gaan naar natuurgebied Atapuerca in Spanje. Wanneer dat transport plaatsvindt is nog niet bekend, maar Staatsbosbeheer hoopt "op korte termijn". Omdat er nu nog niet genoeg voedsel is in Spanje, reist er met de paarden ook een vrachtwagen met hooi mee.

Het is voor het eerst dat er paarden uit de Oostvaardersplassen verhuisd worden. Eerder werden er wel al paarden van het Oostvaardersveld verhuisd naar Groningen en Texel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (14)

 • Wim

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Wat een trieste toestand paarden brengen naar gebieden die totaal verschillend zijn dan de Oostvaardersplassen is vragen om narigheid. Maarja alles voor de bühne lekker score zo vlak voor de verkiezingen. Noord Spanje is gewoon een klein thema park. Van de paarden wordt gewoon worst gemaakt en de hengsten voor een groot deel gecastreerd. Een grote vracht hooi mee want er staat voorlopig nog geen hap te vreten. Samengevat paarden verplaatsen met zeer hoge kosten gemeenschap geld en verplaatsing van het probleem en voor de ontvangers een goedkoop stukje vlees. Lekker uit beeld maar laten we hopen niet uit het hart.

  reageer
 • jelle van kapel

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  dit is nederland ze liegen en bedonderen iedereen..als ze naar spanje gaan krijgen ze er goet voor betaald vanuit brussel,

  reageer
 • Breitrut v.d. Bult

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Paarden horen alleen in een box te staan en niet in de natuur.

  reageer
 • Bergerac

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Prima gedaan van de SBB,

  reageer
 • Pieter

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Waarom liggen die knollen niet gewoon bij de slager? Hebben ze nog nut...

  reageer
 • Berg

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Die verkoopt er citroenen voor.

 • mam

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  knollen koop je bij de groentenboer!

 • laat alle reacties zien
 • L

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Is vast niet goed om een of andere wazige internet reden.

  reageer
 • Johan

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Deze week met de trein langs de ovp gekomen; wat een troosteloze bende daar nog steeds zeg, gras van hooguit 3cm en geen boom om aan te schuren.
  Grote kuddes paarden en koeien dat wel.
  Schande dat de overheden niet beter in staat zijn deze zaak te reguleren.

  reageer
 • Jan

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Het enige troosteloze is jouw verhaal, voor de paarden die naar Spanje gaan moet nu al hooi mee, omdat daar, in tegenstelling tot de ovp, helemaal geen eten is.

 • Hmmm

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  stop met Trollen

 • Sander

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Lekker objectief. Langs het gebied rijden. Ga eens naar de OVP toe en bekijk de dieren van dichtbij, ze zien er prima uit deze ''winter''.

 • Simon

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Wat hebben de Provincie en SBB weer het welzijn van de paarden hoog in het vaandel staan ...

  De paarden, die naar het lauwersmeergebied zijn verhuisd belanden wellicht volgend jaar als overtollig bij de slager en de paarden op Texel kunnen eten van het giftige en dodelijke Duinkruiskruid, familie van het eveneens giftige Jacobskruiskruid, waar de OVP mee vol staat. In de sectierapporten is geconstateerd dat Heckrunderen hierdoor zijn vergiftigd en gestorven.

  Waarom niet naar het terrein van Paard in Nood in Spanje waar de hengsten worden gecastreerd en er toezicht is op de paarden of verkoop aan particulieren? Sinds wanneer is de Provincie een voorstander van rewilding geworden en heeft de Provincie dan helemaal niets geleerd van de “natuurlijke processen” in de OVP?

  Met de paarden, die naar Spanje gaan, reist er ook een vrachtwagen met hooi mee omdat er nu niet genoeg voedsel in Spanje is. Hoe is de voedselsituatie volgend jaar om deze tijd en stuurt de Provincie ieder jaar dan een vrachtwagen met hooi of denkt de Provincie uit het oog uit het hart?

  En dan de paarden naar Wit-Rusland. Voor de edelherten was de reis te lang, voor de paarden schijnbaar niet of was het gewoon een ordinaire geldkwestie? De Statenleden, Gedeputeerden en met name Harold Hofstra weten dat er wolven zijn in dat gebied en dat de OVP paarden, die totaal geen predatoren gewend zijn, wel een heel eenvoudige prooi worden. Maar tja, die beelden dat de paarden en veulens levens worden verscheurd zal de Provincie en SBB niet aan de burger laten zien. Dit is dierenwelzijn in de Provincie Flevoland, opgeruimd staat netjes. U moet zich diep, diep schamen om hieraan mee te werken

  reageer
 • Simon

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Het is zeker een goed idee om je te verdiepen hoe Paard in Nood de paarden wilde opvangen, maar dat terzijde. Wat de edelherten betreft het zijn inderdaad zeer stress gevoelige dieren en zo’n lange reis was ook geen optie geweest. Ook voor de paarden is het zeer stress gevoelig, maar schijnbaar staat niemand daar stil bij. Gelukkig gebeurt het afschot van de edelherten in de OVP zeer “zorgvuldig” en ondervinden de edelherten daar geen stress van, toch? Wat de wolven betreft, hoe meer voedsel hoe groter de wolvenpopulatie wordt. Maar ach, wie dan leeft ……

 • Henk

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Simon, met alle respect.
  Hoe denk je dat het komt dat in 2017 de roedels en kuddes zo explosief zijn gegroeid?
  De vegatatie van de OVP is drie maal zo voedzamer als bv in de weilanden van Friesland en ook qua groei explosiever.
  Volgens wetenschappers ( ben ik niet) kunnen er normaal gesproken rond 3000/3500 grazers er leven.
  Om voorbeeld te geven de belangenorganisatie voor de boeren (LTO) adviseert om max 10 grazers per hectare te plaatsen, het droge/graasgebied in de OVP is/was 2600 hectare.
  Het hek waar ook veel discussie over is, is niet meer als een begrenzing van het gebied zoals elk gebied waar ook in de wereld begrensd is en of dat een ijzeren hek of natuurlijke hek (oceaan, vulkaan, stad) maakt heen verschil. Om bv Paul Kruger Park in te komen moet u door een hek. De serengeti is omgeven met natuurlijke hekken.
  Het enige verschil is dat in dit soort parken roofdieren aanwezig zijn die de jonge, zwakke en oude dieren eruit halen, dit is precies wat de beheerders in de OVP ook tot begin 2018 gedaan hebben, in kader van vroeg reactief beheer werden 89% van de gestorven dieren al in een vroeg stadium geschoten met de intentie dat deze niet gaan creperen. Dat dit niet altijd voor 100% lukt is jammer maar niet altijd te voorkomen.

 • Yvon

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Naar paarden in nood brengen ?? Daar komen paarden die mishandeld en ziek zijn, worden opgeknapt /verzorgd en worden dan verkocht aan particulieren. Geen idee waar de dan terecht komen. Wat een waanzin zeg. Laten we even 250 paarden droppen bij een stichting die van donaties alles moet doen. Uw kennis van herten/edelherten reikt ook niet echt ver. Deze beesten zijn slecht te vangen en als dat al zou lukken gaat het overgrote deel dood aan stress. Schieten is niet goed, naar andere natuurgebieden overbrengen ook niet goed. Wat dacht u ervan als u de vrije hand krijgt en zelf de herten mag vangen, vervoeren en weer uitzetten, maar dan niet op de veluwe want daar wordt ook wild geschoten en zandvoort is ook geen goed idee. Zou zo zeggen succes er mee. Dat de paarden terecht komen in gebieden waar ook wolven rondlopen, ja heel goed mogelijk, dat is ware natuur. Eten of gegeten worden.Wolven pakken de zwakke dieren of dieren die niet mee kunnen komen. Dan blijven de sterken over en die hebben de beste overlevingskans. Misschien is het zo dat de paarden eerst even moeten leren dat ze eten zijn voor wolven, al betwijfel ik dat, maar als dat zo is :dat hebben ze zo door. Trouwens die wolven moeten ook eten of wilt u de pups dood laten gaan?

 • Simon

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  De OVP is geen natuurgebied maar een kaalgevreten vlakte waar duizenden dieren van de honger zijn gecrepeerd ter wille van een experiment genaamd natuurlijke processen en hele grote ego’s. Heb jij je überhaupt verdiept in het Spaanse gebied, waar de paarden naar toe gaan en de foto’s op hun facebook pagina gezien? Nu, m.i. de Spaanse OVP. Nu begrijp ik ook waarom er hooi meegaat, want er is nog geen voedsel en wat eten deze paarden dan volgend jaar om deze tijd, ach natuurlijke processen toch?

  Een geweldige "vooruitgang" met de Oostvaardersplassen vergeleken en het dierenwelzijn is hier prima in orde...... Het verhongeren wordt zonder pottenkijkers gewoon ergens anders voortgezet met dank aan de Provincie Flevoland, verantwoordelijk voor het dierenwelzijn in de OVP. Harold Hofstra en andere politieke partijen zoals de VVD, die beweren dat zij dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben staan, bedankt!

  Wat emoties betreft. Wolven zijn roofdieren en grijpen jonge veulens en verzwakte dieren en deze worden levend verscheurd. Waarschuwingen voor de gevaren van wolven, foto’s met verscheurde dieren zijn genoeg te vinden op internet.

  Wat Roodkapje betreft; in tegenstelling tot rewilding aanhangers geloof ik niet in sprookjes en zie ik de desastreuze gevolgen op het gebied van dierenwelzijn en biodiversiteit. Hoeveel overtollige dieren worden niet door Free Nature naar de slacht gebracht? Bij een ecologisch evenwicht is dit niet nodig. Neem eens een kijkje op de website van Free Nature en je zal versteld staan hoeveel omzet er wordt gedraaid.

  Trouwens bij Paard in Nood worden de dieren indien nodig bijgevoerd en medisch verzorgd, daar kunnen de gehouden paarden in het Oostvaardersveld en de “wilde-gehouden” paarden in de Oostvaardersplassen alleen maar van dromen. Het lijkt erop dat de dieren in de Oostvaardersplassen gewoon geen veilig en dierwaardig bestaan is gegund.

 • Berg

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Simon,
  Eerst zeuren dat de OVP geen natuurgebied is en nu zeuren dat ze naar een natuurgebied worden verplaatst.
  En vooral aandikken met emoties in de vorm van veulens en wolven.
  Te vaak roodkapje gelezen?

 • Henk

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Naar paard in nood laat me niet lachen, heb je laatste film niet gezien één grote zandbak en de daaraanwezige paarden worden bijgevoerd met alleen hooi omdat er daar door de extreme hitte van 35 tot 45 niets groeit. Ze gaan nu naar Noord Spanje (Bargos) in en nabij de Pyreneeën.

 • Rita

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Van de ene verbazing in de andere 🥴

  reageer
 • Gonny

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Lees hier "Omdat er nu nog niet genoeg voedsel is in Spanje, reist er met de paarden ook een vrachtwagen met hooi mee."
  Of word het daar hetzelfde als in de Oostvaardersplassen, alleen zonder hongerwinters.
  Geen voedsel en water door extreme droogte.

  reageer
 • OMG

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  @KC nee natuurlijk niet. Die blijven lekker dicht bij huis want het gaat ze niet om de dieren maar om het protesteren en rellen. Als het ECHTE dierenliefhebbers zouden zijn, dan staan ze ook ieder jaar op de veluwe om de zwijnen te beschermen.......

 • KC

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Gaan die actievoerders nu ook in Spanje bijvoeren en vliegen zij daarna toe?

 • HM

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Denk maar niet dat die dieren in Wit-Rusland in de winter bijgevoerd worden. Ze dienen hooguit als voer....

  reageer
 • Hans

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Tja voor de wolven, die daar zijn. Vast geadviseerd door rewilding aanhangers.

 • Henk Poortman

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Ik stel voor dat het piepkleine fanatieke groepje activisten meereist om dit in de gaten te houden en dan ook bij voorkeur de komende 100 jaar de conditie van de paarden daar op locatie blijft monitoren. Zij blij, rest van Nederland blij.

  reageer
 • Bert

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Daar sluit ik mij bij aan

 • Peer

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  De Stichting Welzijn Grote Grazers, neemt deze uitdaging aan?? niet aan???

 • Sander

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Van een democratie naar de laatste dictatuur van Europa. Succes paardjengs.

  reageer
 • Berg

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Overdrijf jij niet een beetje?
  Een dictatuur in verband brengen met dieren.
  Ipv de spijker op zijn kop te slaan mis jij de plank volledig.

 • De Sjaak

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Mooi daar krijgen ze een beter leven.
  Hier is alleen een goede toekomst voor gelukszoekers

  reageer
 • Jaap

    Wo 13 maart Woensdag 13 maart

  Sorry maar ik denk dat ze de Sjaak zijn en in de paardenworst verdwijnen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert