Raadslid Buyatui stapt uit PvdA en gaat onder eigen naam verder

ALMERE • Do 14 maart 2019 | 22:39 • Donderdag 14 maart 2019 | 22:39

Raadslid Hassan Buyatui is uit de Almeerse PvdA gestapt. Hij gaat verder als eenmansfractie, onder de naam fractie Buyatui. Dat heeft het raadslid donderdagavond tijdens de Politieke Markt bekendgemaakt.

Volgens Buyatui is er binnen de PvdA een onoverbrugbaar verschil van opvatting ontstaan over normen en waarden. Dat begon volgens hem al toen de partij de in moeilijkheden geraakte wethouder Tjeerd Herrema onvoldoende steunde. Buyatui had kritiek op de gang van zaken. Ook was hij kritisch over de manier waarop fractievoorzitter Kerim Iskender onlangs uit de partij vertrok.

Voorkeursstemmen
Volgens Buyatui wilde de Almeerse PvdA dat hij zijn zetel zou opgeven. Hij weigerde dat. Hij wijst erop dat hij in 2018 opnieuw met voorkeursstemmen in de raad is gekozen. Hij ziet het als zijn plicht als volksvertegenwoordiger om op te komen voor het algemeen belang.

Buyatui zei te beseffen dat het niet gemakkelijk zal zijn om als eenmansfractie in de raad actief te zijn. Hij pleitte tegenover de raad voor openheid. "Doen wat je zegt, en zeggen wat je doet."

Fractie wilde van Buyatui af
Fractievoorzitter Leida Höhle van de PvdA bevestigt dat er al langere tijd met Buyatui werd gepraat over het mogelijk opgeven van zijn raadszetel. Volgens haar was er sprake van een conflict, omdat Buyatui geregeld standpunten innam die niet strookten met die van de fractie. Desondanks kwam de breuk voor de partij donderdagavond als een verrassing. Buyatui bracht de collega-raadsleden pas vijf minuten voor het begin van de raadsvergadering op de hoogte van zijn besluit.

Na het vertrek van Buyatui houdt de PvdA nog zes zetels over in de Almeerse gemeenteraad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel